Alma Čolo o razgovoru sa hrvatskom zastupnicom u Strazburu: Bila je jako neprijatna, rekla mi je…

2 min. čitanja

HDZ je bio vrlo arogantan u toku dosadašnjih pregovora o izmjenama Izbornog zakona, istakla je zastupnica SDA u PSBiH Alma Čolo. Prema njenim riječima, svoju aroganciju su bazirali na navodnoj podršci međunarodne zajednice, te na neprestanim tvrdnjama kako su Hrvati diskriminisani u BiH, jer im drugi biraju člana Predsjedništva BiH.

– Ja sam nedavno imala nemilu scenu u Strazburu, gdje mi je jedna hrvatska zastupnica, koja zastupa Hrvatsku u Vijeću Evrope, rekla kako je dosta više otimanja funkcije člana Predsjedništva od strane Bošnjaka. Rekla mi je: “To ste vi radili iz SDA”. Ja sam joj odgovorila da to nije istina, jer naš kandidat je izgubio na izborima. Mi nismo smjeli rizikovati da agitujemo i za Željka Komšića istovremeno. Rekla mi je: “Pustite vi to. Neka vam je izgubio, i treba da izgubi”. Bila je jako neprijatna prema meni, ispričala je Čolo gostujući na RTV-u.

Ona tvrdi kako kandidatski status, tačnije uslovni status kandidata kojeg je dobila BiH, sam po sebi ne znači ništa. Pri tome je podsjetila kako je Sjeverna Makedonija status kandidata dobila još 2005. godine. Ono što predstoji je ispunjavanje uslova i zadataka koje je postavila Evropska komisija. Prema njenim riječima, jedan od najvažnijih zadataka, koji mora biti pod hitno riješen, je provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava, kako bi se otklonila diskriminacija koja postoji u Ustavu BiH.

Podijeli ovaj članak