500 rudara danas pred Elektroprivredom: “Ta naopaka zgrada je naša…”

4 min. čitanja

Rudari iz sedam rudnika Koncerna protestovaće danas, od 11 do 14 sati, ispred zgrade uprave JP Elektroprivreda BiH.

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, oko 500 rudara u radnim odijelima doći će u Sarajevo i iskazati nezadovoljstvo zbog odnosa prema zeničkim komoratima. Prekida proizvodnje u šest rudnika (Kreka Tuzla, Kakanj, Breza, Đurđevik, “Abid Lolić” Bila i Gračanica Gornji Vakuf/Uskoplje) neće biti, dok je u Rudniku mrkog uglja Zenica proizvodnja obustavljena 25. jula u drugoj smjeni.

– Mi ne tražimo da nas bilo ko prima. Dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava. Želimo kazati da smo ujedinjeni, poručio je Husić.

Radnici na papiru

Čelni čovjek krovnog sindikata rudara u FBiH je kazao da su ih pokušali iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare, te da su odgovorili da su rudari uvijek na pravoj adresi.

– Ako ne urodi plodom to što ćemo uraditi, država mora uraditi ono što treba da uradi i prekine muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica. Zenički rudari moraju dobiti platu za juni, onako kako su je, po Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za maj, kazao je Husić.

Pojasnio je da su na adresu novog ministra energije, industrije i rudarstva FBiH Vedrana Lakića uputili dopis u kojem traže da RMU Zenica mora biti prvo pitanje kojim se treba baviti, da treba izvršiti analizu, vidjeti na planu ljudskih resursa šta ima, da li je moguće dati podsticajne otpremnine ljudima, da li se mogu neki penzionisati, ali i preispitati gdje su neki koji se samo na papiru vode da su radnici RMU Zenica.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla, poručio je da je jadna ona država u kojoj je rudar problem. Potcrtao je da je problem ljudima u Elektroprivredi to što postoji generacija sindikalnih vođa i sindikalnih predstavnika rudara koja “argumentima i činjenicama pokazuje kriminalan odnos Elektroprivrede prema rudnicima i rudarima”, te je dodao da skupljaju dokumentaciju da se vidi “dokle je došla pljačka tih iz naopake zgrade”.

– Ona naopaka zgrada je naša, napravljena je krvlju i znojem rudara. Nema te sile koja nas može spriječiti da dođemo tamo. Bilo ko da pokuša, provokacijama ili bilo kako, imaće odgovor. Nije rudar fukara. Mi rudari dajemo i dali smo, ali vam više nećemo dati da nas pljačkate, poručio je Tokić.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica, pozvao je zeničke komorate da dođu i isprate dva autobusa radnika iz Zenice koji će ići na protest, te da dočekaju kolege.

Husić je potvrdio kako je primio dva maila od generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije sa uvredljivim sadržajem, te da neće dozvoliti da ga “odlazeći direktor isprovocira, kao i rudare da bi reagovali neprimjereno”.

Andelija želi haos

– Kada smo tražili od zeničkog gradonačelnika da prihvati zaključke Gradskog vijeća u vezi sa problematikom RMU Zenica, tada je rukovodstvo EPBiH pružalo snažnu podršku Sindikatu. Danas, kada tražimo isto od rukovodstva Koncerna, nemaju isti stav. Direktor EPBiH sanja da prekinemo proizvodnju u svim rudnicima Koncerna, da dovedemo u pitanje isplatu plate radnicima, sanja da proizvede haotično stanje od kojeg se nećemo moći oporaviti nakon njegovog odlaska tri mjeseca, istakao je Husić.

Sindikalci su izrazili nadu da se nova Vlada FBiH i buduće rukovodstvo EPBiH “neće uplašiti odlučnosti Sindikata, te da će na ozbiljan i odgovoran način krenuti u reorganizaciju i restrukturiranje rudnika”.

Podijeli ovaj članak