Znate li koje BiH zauzima mjesto po UEFA koeficijentu nakon petog kola grupne faze evropskih takmičenja?

2 min. čitanja

UEFA sistemom koeficijenata već dugo kreira rang liste nacionalnih liga koje se onda koriste kako bi se odredila pozicija sa koje će pojedini klub ulaziti u evropska takmičenja, a liste se formiraju na osnovu petogodiÅ”njih rezultata ostvarenih u eurokupovima klubova predstavnika jedne zemlje.

Svake godine ove liste doživljavaju značajne promjene jer su rezultati najčeŔće nekonstantni, mada u konačnici većina liga ipak ima tendenciju da varira u određenom intervalu pozicija na rang listi i jako se rijetko pomjera izvan tog intervala.

Bosna i Hercegovina je trenutno 41. na UEFA rang listi, Å”to je dosta loÅ” plasman, ali je rezultat konstantnog ispadanja naÅ”ih klubova u ranim fazama evropskih takmičenja. Samo u posljednje dvije sezone, Å iroki Brijeg je ispao od Vllaznije već na prvoj prepreci, baÅ” kao i Sarajevo od Milsamija,dok je Borac dvije sezone zaredom ispadao u prvim pretkolima, Å”to u Ligi prvaka, Å”to u Konferencijskoj ligi, i to od autsajdera poput Linfielda i B36 Torshavna.

Svi ovi rezultati koje su tek djelimično spasili Velež proŔle i Zrinjski ove sezone učinili su da Bosna i Hercegovina krene u priličan pad na rang listama. LoŔije od naŔe lige rangirane su samo joŔ lige Luksemburga, Farskih Ostrva, Sjeverne Irske, Malte, Gruzije, Estonije, Islanda, Albanije, Velsa, Gibraltara, Sjeverne Makedonije, Andore, Crne Gore i San Marina.

Poređenja radi, liga Kosova je trenutno na 33. mjestu i bilježi tendenciju rasta.

Podijeli ovaj članak