(VIDEO) Popularni youtuber snimio neobično ponašanje kita: “Šta se događa?”

2 min. čitanja

Australski youtuber Brodie Moss snimio je, dok je veslao u prozirnom kajaku, neobičan prizor koji je ubrzo postao viralan prikupivši više od pola miliona pregleda.

Pred sobom je ugledao rep grbavog kita koji je svo vrijeme nepomično plutao u okomitom položaju. 

“Srce mi tako brzo kuca. Kit se odjednom pojavio i podignuo rep i ne ide nikamo. Ne znam šta bih rekao”, objasnio je uzbuđeni youtuber, pokazujući prema repu ogromnog grbavca koji može narasti do 15 metara i težiti do 35 tona. 

Prizor pod morem 

Veslajući unatrag kako bi održao razmak, Moss je u jednom trenutku ugledao mladunče kita kako pliva oko repa, a zatim je stavio kameru u more kako bi otkrio šta radi. 

Mladunče je nježno naslanjalo glavu na prsa kita, najvjerovatnije njegove majke, dok se u pozadini čuju dva kita kako se nježno glasaju. 

Neobično ponašanje zbunjuje naučnike

Ovo čudno ponašanje kita, odnosno plutanje s podignutim repom, nije iznenadilo samo youtubera i njegove pratitelje. 

Naučnici već decenijama pokušavaju odgonetnuti uzrok ovog ponašanja, a budući da kitov rep nalikuje jedru kada viri iz okeana, ovo se ponašanje naziva “jedrenje repom”. Rijedak prizor koji oduzima dah promatrači su uočili kod grbavih kitova, ali i sivih i grenlandskih kitova.  

Iako Moss nije otkrio lokaciju događaja, poznato je da je youtuber član ekipe YBS Youngbloods, tima koji stvara medijske sadržaje na obalama Zapadne Australije između Exmoutha i Broomea. 

Podijeli ovaj članak