(VIDEO) Norveški zatvor pršti od luksuza: Zatvorenici imaju TV, privatan toalet i ključ od ćelije

2 min. čitanja

Nemojte da vas zavara umjetnost u Benksijevom stilu (koja je inače koštala više od milion evra) ili prozori bez rešetki – ovo nije otmjen hotel, već prinudni dom nekih od najtežih norveških kriminalaca.

Ljudi su ostali zapanjeni kada su na TikToku vidjeli kako žive osuđeni za ubistva, silovanje i druge zločine u zatvoru Halden u Norveškoj. „Ljepši je od stana koji iznajmljujem. Evo meni novog penzionog plana“, našalio se jedan korisnik TikToka na nalogu @sherifelsahly koji je ove slike podelio, piše Dejli mejl.

Dok je drugi napisao: „Ovo nije zatvor, ovo je vikendica.“

U zatvoru čiji se nadležni hvale da je „najhumaniji zatvor na svijetu“, svaka ćelija ima svoje kupatilo, potpuno opremljenu kuhinju, televizor sa ravnim ekranom, mini frižider, pa čak i ključ od te iste ćelije.

Za 12 do 15 soba tu je i vrhunska kuhinja sa radnim pločama od nerđajućeg čelika, dnevnim boravcima opremljenim sofama u IКEA stilu i stolovima za kartanje i druge društvene igre. Zatvor, za koji je bilo potrebno 10 godina i zapanjujućih 160 miliona evra da se izgradi, ima luksuzne prostorije za zatvorenike, uključujući teretanu sa zidom za penjanje, cijeli supermarket i studio u kome mogu da snimaju sadržaj.

„Razmaženi“ zatvorenici dobijaju i dve partnerske posjete svake nedjelje, koje mogu da provedu u sobama bez prozora i nadzora. U tim sobama posteljina je čista, svaka od njih ima svoje kupatilo, a u njemu peškire i kondome.

A to nije jedini način da ovi zatvorenici nakratko „pobjegnu iz zatvora“. Njihove porodice takođe mogu da dođu i, jednom u svaka tri mjeseca, odsednu u zasebnoj drvenoj kolibi, u kojoj su i sobe za decu i bašta punu dječijih igračaka.

 

 

Podijeli ovaj članak