Schmidt boravio u Travniku: BiH i vlasti trebaju raditi više na stvaranju boljeg ambijenta

2 min. čitanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt prisustvovao je danas manifestaciji „Dani dijaspore 2023“ u Travniku, te je iskoristio priliku da se obrati Poslovnom forumu dijaspore.

Zajedno s načelnikom Kenanom Dautovićem, visoki predstavnik je posjetio i uspješna lokalna poduzeća te razgovarao s poduzetnicima iz dijaspore i iz Travnika o potencijalima za ulaganje u BiH, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Naglasio je da je održavanje veza između BiH i dijaspore korisno za širenje poslovnih mogućnosti i promoviranje investicija, kako u Travniku, tako i širom Bosne i Hercegovine.

– BiH i organi vlasti na svim razinama trebaju raditi više na stvaranju boljeg ambijenta za investiranje, u suradnji s poslovnom zajednicom i bh. dijasporom. BiH ima veliku i uspješnu dijasporu, što stvara prostor za brojne prekogranične poslovne prilike i investicije. Ipak, jednako je važno raditi više na stvaranju boljih mogućnosti kod kuće kako bi mladi ljudi bili motivirani da ostanu živjeti ovdje – dodao je visoki predstavnik, prenosi Fena.

Visoki predstavnik Schmidt posjetio je Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku i sastao se s direktorom Željkom Marićem kako bi se informirao o planovima Centra i ukupnim mogućnostima i izazovima u sektoru obrazovanja u Travniku i Kantonu Središnja Bosna.

Tijekom boravka u Travniku, visoki predstavnik je također posjetio džamiju Sulejmaniju i muzej i rodnu kuću nobelovca Ive Andrića zajedno s načelnikom Dautovićem i poduzetnicama Snježanom Köpruner i Sanjinom Kotlicom.

Na kraju posjeta, visoki predstavnik je obišao i kapelu svetog Ivana Pavla II u Margetićima.

Podijeli ovaj članak