Spriječite nakupljanje plijesni na vašoj zavjesi za tuš uz ovaj jednostavan trik

2 min. čitanja

Vlažnost u vašem kupatilu može uzrokovati buđ i plijesan na zavjesama za tuširanje i drugim područjima, kao što su pod i zidovi. Ovaj problem je još češći u malim kupaonicama s malo ili bez ventilacije, ali se da jednostavno spriječiti, kao i očistiti.

Bez odgovarajuće cirkulacije zraka, vlaga postaje zarobljena, stvarajući tlo za razmnožavanje spora plijesni. Osim toga, organske tvari poput naslaga sapuna i ulja za tijelo mogu se akumulirati na vašim zavjesama za tuširanje, što dodatno potiče rast buđi.

Dobra vijest je da je uklanjanje plijesni i buđi sa zavjese za tuširanje zaista jednostavno i, što je možda iznenađujuće, ne zahtijeva proizvode za čišćenje kupljene u trgovini – posao možete obaviti sa sastojcima iz ostave koji istovremeno sprečavaju njenu dalju pojavu.

Sirće može biti prava opcija kada se želite riješiti plijesni i buđi za zavjese za tuširanje. Napravite otopinu od jednakih dijelova bijelog sirćeta i vode u bočici s raspršivačem – dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja da dobijete lijep miris – i redovno prskajte zavjesu (neki stručnjaci savjetuju da to radite svaki put kada se tuširate, ali barem jednom sedmično treba biti dovoljno).

Ukoliko je ne isperete svaki put kad nanesete mješavinu to omogućava rastvoru za čišćenje da obavi svoj posao, ionako će se isprati sljedeći put kada se istuširate, ali barem jednom sedmično ga utrljajte nježnom četkom kako biste se riješili ostataka sapuna.

Također, pri čišćenju vam može pomoći i soda bikarbona. Pospite sloj sode bikarbone preko vlažne, čiste krpe od mikrovlakana, a zatim njome obrišite zavjesu, fokusirajući se na nakupljanje buđi i plijesni. Ostavite sodu bikarbonu da se upije u mrlje, a zatim nakon nekoliko minuta upotrijebite toplu vlažnu krpu da sve obrišite. Možda ćete trebati isprati i ponoviti nekoliko puta kako biste osigurali da nema tragova sode.

Podijeli ovaj članak