Pitali umjetnu inteligenciju kako će ljudi izgledati za 1000 godina: Rezultati su zastrašujući

2 min. čitanja

Korištenje umjetne inteligencije za stvaranje prosječne ili najstereotipnije slike o određenim stvarima trenutno je prilično omiljena igračka na internetu, a UNILAD je odlučio “zaviriti” u budućnost. Ili barem ono što umjetna inteligencija misli da budućnost donosi ljudskoj rasi za otprilike 1000 godina, pod uvjetom da još postojimo.

Odlučili su zamoliti AI program Midjourney da napravi neke slike onoga kako procjenjuje kako će ljudska bića izgledati za 1000 godina od sada, a možda vam se neće svidjeti predviđanje koje je napravio. Prema AI-ju, moda budućnosti uključivat će pokrivanje naših lica mrežom žica i vrtećih motora.

To ima prilično uznemirujuće implikacije za naš odnos s tehnologijom tokom ovog milenija, budući da se čini da slika umjetne inteligencije pokazuje da je ona zavladala i našim licem. Čini se da je čovjek iz 3000. godine žrtvovao kožu svog lica kako bi napravio mjesta za svu tu futurističku tehnologiju i to izgleda prilično uznemirujuće.

Čovjek budućnosti stvarno ne izgleda nimalo sretno
Foto: UNILAD/Midjourney/

On stvarno ne izgleda nimalo sretno, ali čini se da je umjetna inteligencija uvjerena u svoje predviđanje da ćemo ovako izgledati za otprilike 1000 godina i toga su se držali na drugoj slici koju su stvorili. Možda će ovakvi biti društveni standardi ljepote za 1000 godina – morat ćete pokazati koliko ste žica uspjeli pričvrstiti na svoje lice, a imati kožu na tom licu nije obavezno.

Nadamo se da ovo nije budućnost standarda ljepote, ali među generiranim slikama čak i ona lica u koja nisu instalirane žice još uvijek izgledaju prilično zastrašujuće. Među rezultatima nalazi se mali broj normalnih lica, a tu su i Morloci koje vidite na dva srednja mjesta u donjem redu.

Podijeli ovaj članak