Ovog vikenda spektakl na nebu: Uslovi odlični da vidite “Suze sv. Lovre”

2 min. čitanja

Svake godine noćno nebo je između 7. jula i 24. augusta posebno je lijepo, a posebno ako ga promatrate s područja s minimalnim svjetlosnim zagađenjem.

Meteorska kiša poznata kao i Suze Sv. Lovre svoj vrhunac doživljava ovog vikenda, u noći sa 12. na 13. august.

Uslovi za promatranje meteora popularno zvanih suze sv. Lovre ove su godine izvanredni obzirom da Mjesec svojom svjetlošću skoro uopšte neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra. Na nebu ih se može vidjeti više od 100 u jednom satu.

Ovu kišu meteora uzrokuje prolazak Zemlje kroz rep kometa Swift-Tuttle, koji je posljednji put prošao Sunčevim sistemom 1992. Za puni krug oko našeg Sunca potrebne su mu 133 zemljine godine, no zato njegov dug rep svake godine omogućava da uživamo u kiši zvijezda padalica odnosno Perzeidima.

Astronomi također preporučuju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također, dobro je znati da nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uslove.

Perzeidi se mogu vidjeti cijelu noć sve do pred zoru, stoga ako ste u mogućnosti, pronađite neko mjesto u prirodi gdje nema velikog svjetlosnog zagađenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Podijeli ovaj članak