Ovo jaje nazivaju posebnim: Moglo bi se prodati za nekoliko hiljada eura, evo o čemu se radi

3 min. čitanja

Postoji mnoštvo predmeta za koje možete razumjeti zašto bi vrijedili mnogo novca – automobil je mehanički u osnovi samo magija, za izradu lijepog umjetničkog djela potrebno je mnogo vještine ili je možda predmet izuzetno rijedak.

Međutim, neki se artikli iskreno čine malo upitnima u pogledu zašto uspijevaju postići tako visoke cijene. Jedna takva stvar je jaje koje je igrom slučaja ispalo savršeno sferično umjesto, pa, jajastog oblika. Definitivno je zanimljivo, nešto što bi vas natjeralo na ‘ha, cool‘. Ali plaćati stotine ili čak tisuće da biste ga imali čini se kao da netko ima više novca nego razuma.

Skupocjeno jaje

Što biste uopće učinili s njim? Zar se ne bi pokvarilo? Ipak, čini se da iz nekog razloga postoji potražnja za jajima neobičnog oblika. Svaki dan naučite nešto novo!

Čitateljica vijesti Jacqueline Felgate opisala je pronalazak nejajolikog jajeta: “Mislila sam podijeliti ovo otkriće jajeta – u našoj kutiji za jaja pronašli smo okruglo jaje, a nakon brzog pretraživanja Googlea shvatili smo da je jedno u milijardu.”

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli JACQUELINE FELGATE (@jacquifelgate)

A pokazalo se da bi moglo vrijediti i pozamašan iznos.

“Doslovno jedno od milijardu jaja je okruglo, a zadnje koje je pronađeno prodano je za više od 1400 dolara (Otp. 1300 eura)!”

Nije najskuplje

Iako bi mnogi ljudi mogli biti u nedoumici što bi uopće mogli učiniti s takvim jajetom, jaja je, odnosno ljuske jajeta moguće sačuvati. No, tu praksu češće koriste muzeji za čuvanje jaja divljih ptica.

Za veća jaja morate napraviti malu rupu na svakom kraju jajeta i zatim izmiksati sadržaj prije nego što ga ispušete. Međutim, za manja jaja to nije potrebno jer ako se ostavi u dovoljno suhom okruženju, manje neoplođeno jaje može se na kraju samo osušiti.

Jedno od najskupljih jaja koje novac može kupiti je od izumrle ptice slona. Oni mogu biti stari oko 800 godina i apsolutno su nevjerovatni, jer su 200 puta veći od kokošjeg jajeta. Smatra se da je ptica slon bila visoka oko 10 stopa i teška preko 440 kg. Porijeklom s Madagaskara, lovljene su do istrebljenja prije otprilike 400 godina.

Godine 2013. netaknuto jaje ptice slonice prodano je u Christiesu za 66.675 funti.

Podijeli ovaj članak