Napokon znamo kako je izgledala jedna od najpoznatijih historijskih ličnosti

3 min. čitanja

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Tutankamona, egipatskog faraona koji je još kao dječak došao na prijestolje, a umro je veoma mlad. Godinama je priča o njegovoj smrti i životu golicala maštu naučnika. Ali, kako je Tutankamon zaista izgledao, mogli su samo nagađati.

Poznata zlatna posmrtna maska, iako je dala nagovještaj kako je mogao izgledati za života, ipak je samo umjetnički izričaj. No zahvaljujući grupi međunarodnih naučnika i jednom brazilskom grafičkom dizajneru koji se bavi rekonstrukcijama lica, napokon možemo vidjeti kako je u trenutku smrti izgledao jedan od najpoznatijih faraona. Njihov naučni rad objavljen je na Research Gateu.

Koristeći digitalni model mumificirane lobanje i cijeli niz 3D alata, Cicero Morales udahnuo je život nježnim crtama lica mladog čovjeka koji je preminuo prije više od 3.300 godina.

– Kad ga pogledam, vidim više lice mladog studenta nego političara opterećenog odgovornostima, zbog čega je ova historijska ličnost još zanimljivija, istaknuo je Morales.

Njegov rad je posebno važan jer zbog strogih egipatskih zakona naučnici nisu mogli direktno skenirati lobanju mladog faraona, već su se poslužili ranijim fotografijama, skenovima i mjerenjima.

S podacima o proporcijama i nekim ključnim mjerama glave, bilo je moguće prilagoditi digitalnu lobanju Tutankamonovoj, istaknuo je Morales, te dodao kako je trebalo procijeniti i veličinu usana, poziciju očiju, ali i visinu na kojoj se nalaze uši.

Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali rekreirati izgled mladog faraona. Grupa francuskih naučnika to je napravila još 2005. godine. Nije moguće ne primijetiti sličnost između tih dviju rekonstrukcija Tutankamonovog izgleda. To ujedno potvrđuje i stare zapise o tome kako je zapravo izgledao.

Morales je uvjeren da su napravili dobar posao, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjećamo, Tutankamonovu grobnicu otkrio je britanski arheolog i egiptolog Howard Carter 1922. godine. To je bila jedna od najbolje očuvanih i najbogatijih grobnica koja je pronađena tokom iskopavanja, a činjenica da je u njoj pronađen i mladi faraon dodatno je privukla javnost. Carteru i njegovu timu bilo je potrebno 10 godina da istraže grobnicu i pregršt predmeta koji su u njoj pronađeni.

Podijeli ovaj članak