Misteriozni kovčeg ostavljen ispred dječijeg doma: Pozvana je policija, a kada su otvorili…

3 min. čitanja

Ispred vrata dječjeg doma u poljskom gradu Krosnu u subotu ujutro ostavljen je veliki metalni kovčeg. Tajanstvena osoba potom je nazvala lokalnu redakciju i dala šifru koja otključava lokot kojim je kovčeg bio osiguran. Nakon otvaranja u kovčegu je pronađeno 100.000 poljskih zlota (oko 22.600 eura) i puno slatkiša, prenosi Polsat News.

– Molim vas, nemojte se bojati. Paket je donacija, ništa opasno, pisalo je na poruci ostavljenoj na kovčegu koji je nepoznata osoba donijela oko 7 sati ujutro.

In #Poland, a mysterious metal case was found near the entrance to an orphanage in the village of Długie. The inscription on it said that it was a donation.

Police officers arrived and opened the case and found candies and 100,000 zlotys (about $25,000) in it. pic.twitter.com/ZgpmULe4i9

— NEXTA (@nexta_tv) July 2, 2023

Odgojiteljica je primijetila tajanstvenog posjetitelja, no kad je pokušala razgovarati s njim, udaljio se s “mjesta zločina”. Kovčeg je bio pričvršćen lancem i kombiniranim lokotom, a unatoč poruci koja kaže da se radi o donaciji, pozvana je policija i uprava Dječjeg doma da utvrde je li paket siguran.

U isto vrijeme neko je nazvao redakciju Krosno112.pl i dao šifru 7777 za otključavanje lokota. Novinari nisu znali šta se dogodilo u dječjem domu, no uprava doma im je potvrdila da su primili misteriozni kovčeg. Jedan od policajaca pozvanih na mjesto događaja otvorio je kovčeg i pronašao slatkiše zajedno sa 100.000 poljskih zlota.

Kako prenosi Krosno112.pl, nije poznato ko je donator, a policija sad provjerava da novac nije ukraden i da ne potiče iz ilegalnih izvora. Novac je sad na sigurnom, ako se utvrdi da ga smiju potrošiti – donacija će vjerovatno biti iskorištena na nužnu modernizaciju i renovaciju prostora.

Internetom je krenula kružiti teorija da je misteriozni dobrotvor 24-godišnji poljski youtuber Kamil Labudda, poznatiji kao Buddha, čiji kanal ima 1,29 miliona pretplatnika.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 𝑩𝑼𝑫𝑫𝑨 (@budda.7)

O tome da je upravo on upleten u akciju darivanja govori njegova fotografija na kojoj u rukama drži registarsku tablicu s brojevima 777, a broj 7 nalazi se i u nazivu njegova profila, prenosi Jutarnji.hr

Dodatni dokaz je objava na Twitteru u kojoj je napisao: “Kutija gotovine napunjena do vrha.”

Poznato je da je youtuber tokom vikenda boravio u Podkarpacieu gdje je organizirao akciju u kojoj je ljudima plaćao natočeno gorivo. Zbog tog su nastale saobraćajne gužve, a grad je ostao djelimično paraliziran.

Podijeli ovaj članak