Masnu tavu svi želimo da što prije operemo nakon prženja. Uglavnom nakon što je hrana gotova, sipamo vrelu vodu, pa čekamo da se masnoća otopi i onda je prospemo i lakše operemo tavu.
Dosta ljudi ovdje griješi. Masno suđe i tave nikako ne treba da ispiramo vrelom vodom jer tako možemo da zapušimo odvod u kuhinji, ističu stručnjaci.
Zapravo, kombinacija tople vode i masnoće može da zapuši cijevi i napravi dugoročni haos u njima, a samim tim i nama u budućnosti napravi problem, prenosi Srpskainfo.
Najbolje bi bilo da pokupite masnoću iz posuđa i bacite je prije nego sud stavite u sudoperu na pranje. Ako ni tada niste uspjeli da pokupite svu masnoću najbolje bi bilo da tavu isprete hladnom vodom.
Prljavu vodu bolje prospite u WC šolju, mada se ni ovo ne preporučuje, ali je bolje rješenje nego direktno u sudoperu.
Zašto je hladna voda bolja od vruće?
Tajni odgovor je u kombinaciji vrele vode i deterdženta.
Ova dva sastojka u interakciji sa masnoćom formiraju emulziju koja klizi niz odvod i, kada se ohladi, pretvori se u čvrstu masu koja može da začepiti cijevi, piše Glosi.