Mali grad sagra─Ĺen u krateru meteorita: Za njega se nije znalo sve do 1960-ih godina

2 min. ─Źitanja

Grad N├Ârdlingen u Njema─Źkoj nalazi se unutar drevnog meteoritskog kratera, i iako je grad star preko 1.100 godina, za njega se nije znalo sve do ranih 1960-ih. Smje┼íten u ┼ávapskoj, Bavarska, Njema─Źka, ovaj grad trenutno ima pribli┼żno 24.000 stanovnika i ima veliki istorijski zna─Źaj u ovoj oblasti.

Prvi zapisi o prisutnosti grada datiraju iz 898. godine nove ere, a izgra─Ĺen je u plitkoj lokaliziranoj uvali za koju se smatralo da je bio drevni vulkan. Me─Ĺutim, dva ameri─Źka nau─Źnika koji su posjetili grad 1960. godine otkrili su da su lokalne zgrade izgra─Ĺene od “┼íokiranog kvarca” koji je prisutan samo u zonama udara meteorita, potvr─Ĺuju─çi topografsko porijeklo grada.

Krater u kojem je izgra─Ĺen grad se prostire na 25 kilometara. Udar meteorita ove veli─Źine imao bi prili─Źan uticaj na Zemlju u to vrijeme, procjenjuje se da je to bilo prije oko 14,5 miliona godina. ┼áto se ti─Źe drugih istorijskih napomena, grad N├Ârdlingen je trenutno samo jedan od tri grada koji imaju potpuno netaknute i uspostavljene gradske zidine u Njema─Źkoj. Ostaci rimskog zamka koji datira iz 85. godine nove ere tako─Ĺe su prona─Ĺeni zakopani ispod sada naprednog grada.

Krater N├Ârdlinger Ries je slu┼żbeni naziv za lokaciju, a udar je stvorio neke geolo┼íke formacije koje se ne mogu vidjeti nigdje drugdje u svijetu.

Kamene gra─Ĺevine stvorene lokalnim stijenama sadr┼że milione si─çu┼ínih dijamanata, iskovanih pritiskom drevnog meteorolo┼íkog udara. Procjenjuje se da je u nasilnom udaru stvoreno 72.000 tona si─çu┼ínih dijamanata, ali najve─çi su veli─Źine samo 0,3 mm, tako da stanovnici uskoro ne─çe mo─çi unov─Źiti. Grad je tako─Ĺer vi─Ĺen u filmu Willy Wonka i tvornica ─Źokolade, jer je to bio grad u zavr┼ínoj sceni klasika iz 1971. godine.

Porijeklo grada postaje sasvim evidentno kada se pogleda odozgo, ali te┼íko je zamisliti da za 1.000 godina njegovog postojanja niko nije znao za katastrofalno porijeklo lokalizovane depresije u kojoj su svi ┼żiveli. N├Ârdlingen je veoma jedinstven, od zgrada sastavljenih od miliona dijamanata na ─Źinjenicu da le┼żi u meteoritskom krateru, to je definitivno mjesto za vidjeti.

Podijeli ovaj ─Źlanak