Koristi krv svog sina kako bi izgledao mlađe: Sada ima srce 37-godišnjaka, a kožu 28-godišnjaka

5 min. čitanja

Tajkun vjeruje da će mlada krv usporiti procese starenja u njegovom tijelu te popraviti već nastala oštećenja na ćelijama. Istu stvar napravio je za svog oca, ali u tom slučaju je on bio davatelj mlade krvi.

Kontroverzni tajkun, 45-godišnji Bryan Johnson koji se na sve načine pokušava pomladiti, ovaj put je šokirao “trogeneracijskom razmjenom krvi”. Transfuzijom je primio krv svog 17-godišnjeg sina Talmagea kojem su za tu prigodu izvadili litru krvi, izdvojili su plazmu pa su je ubrizgali Bryanu u krvni sistem.

“Trogeneracijsku razmjenu krvi” obavili su u Resurgence Wellnessu, medicinskom lječilištu futurističkog izgleda u Arlingtonu u Teksasu. Bryan se, navodno, poveo za istraživanjima koja su provedena na miševima, a koja sugerišu da kada stariji glodavac primi krv mlađeg, tad zna doći do tzv. obrnutog starenja. Ipak, ne postoje dokazi da bi tako nešto moglo djelovati kod ljudi, čak naprotiv – moglo bi biti opasno zbog moguće jake imunološke reakcije primatelja.  

Inače, ovaj bogataš troši oko 2 miliona dolara godišnje kako bi se pomladio i ponovno izgledao kao 18-godišnjak. Plaća tim od preko 30 doktora i medicinskih stručnjaka koji bi mu trebali pomoći da “preokrene proces starenja”. Redovno ga nadziru i testiraju gotovo svaki njegov organ. Između ostalog, tu su i pretrage krvi, MRI, ultrazvuk i kolonoskopija. Do sad je napravio 33.537 slika svojih crijeva.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Prati sve, od težine kostiju do broja noćnih erekcija. Johnson se budi u 5 ujutro, uzima dvadesetak dodataka prehrani dnevno i jede strogu vegansku hranu koja uključuje raznovrsno povrće, bobičasto voće i orašaste plodove. Vježba sat vremena po 25 ciljanih vrsti vježbi. Na kožu nanosi sedam vrsti krema. Kaže da dnevno unosi tačno 1.977 kalorija, osiguravajući tako da mu razina tjelesne masti ostane između 5 i 6 posto.

Također, dva sata prije spavanja nosi posebne naočale koje blokiraju plavu svjetlost, a u krevet ide svaki dan u isto vrijeme.   Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Moj svjesni um nikad se ne pita što želim jesti, pita se moje tijelo – rekao je pa pojasnio redovita testiranja organa koja mu rade.

– Ova mjerenja pitaju moju jetru i moje srce i moju DNK metilaciju šta im je potrebno za biološki napredak. Nema nagađanja, nagađanje ne dolazi u obzir, objasnio je.

On i njegovi doktori tvrde da je u dvije godine smanjio ukupnu biološku dob za više od pet godina te sada ima srce 37-godišnjaka, kožu 28-godišnjaka, a kapacitet pluća i kondiciju kao 18-godišnjak.

Bryan Johnson je postao vrlo bogat nakon što je u 30-im godinama života osnovao Braintree Payment Solutions, iznimno uspješnu firmu koju je 2013. prodao eBayu za vrtoglavih 800 miliona dolara. Kaže kako je stil života koji je nekad vodio, kako bi izgradio tu firmu, rezultirao time da nije bio sretan, postao je depresivan i suicidalan. Oporavio se nakon što je krenuo na putovanje kojem je jedan od ciljeva i bolje razumijevanje funkcionisanja vlastitog tijela.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Projekt “reinženjeringa vlastitog tijela” nazvao je Project Blueprint, a njegova svakodnevica izgleda kao posao s punim radnim vremenom.  

Bryan nije jedini došao na ideju pomlađivanja pomoću krvi mladih ljudi Dr. Jesse Karmazin, vlasnik firme Ambrosia, je privukao pažnju svjetskih medija kada se saznalo da od lokalnih banaka krvi kupuje plazmu iz krvi mladih ljudi, starih od 16 do 25 godina, za svoje bogate klijente koji vjeruju da mlada krv usporava starenje te poboljšava zdravlje i izgled. Predstavio je to kao istraživanje na dobrovoljcima starijima od 35 godina koji su platili 8.000 dolara (oko 7.500 eura) za primanje mlade krvi, a on je bilježio šta se događa. Kasnije je rekao da su sudionici istraživanja bili iznimno zadovoljni, pojedinci su tvrdili da zaista izgledaju bolje nakon tretmana te da im se poboljšao i mišićni tonus. 

Podijeli ovaj članak