Ako muku mučite sa grubim peškirima koji ne mirišu ni nakon pranja, ne brigajte! Postoji jednostavno rješenje za to i ono se nalazi u vašoj kuhinji!
Naime, stvar će riješiti stara dobra soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom, a ova mješavina je i inače poznata kao dragocjena pomoć u domaćinstvu.
Ipak, prije nego što je upotrijebite, imajte na umu da peškire treba oprati na visokim temperaturama kako bi se ubile sve bakterije, ali i kako ne bi zadržali neprijatan miris, prenosi Srpskainfo.
Uglavnom bi trebalo da ih perete na 60 stepeni, a ako ni nakon toga ne mirišu – mašinu upalite na 90 stepeni. Ukoliko i nakon ovoga vaši peškiri zadrže neprijatan miris, pribjegnite metodi sa sodom i sirćetom.
Dakle, pola šolje sirćeta ulijte direktno u bubanj mašine u ciklusu ispiranja, dok je pola šoljice sode potrebno usuti tokom ciklusa pranja.
Sirće će omekšati tkaninu, ukloniti fleke i bakterije, dok će soda otkloniti potencijalne mirise, ali i mrlje od hrane i ulja, a uspostaviće i dobar pH vode.
Peškire uvijek perite posebno
Takođe, dizajnerka peškira tvrdi da je najveća greška to što peškire peremo zajedno sa ostalim komadima odjeće u veš mašini, te je preporučila da ih uvijek peremo zasebno.
– Kad perete peškire nikada nemojte da preopteretite veš mašinu. Neophodno je da imaju dovoljno prostora u bubnju kako bi “disali” i cirkulisali, što im dalje omogaćava pravilno ispiranje. Ako pokušate da ugurate previše toga, na kraju ćete dobiti nakupljenu gomilu, što i dovodi do krutih, grubih peškira – objasnila je.
Ajkordova kaže i da je najjednostavniji trik da ostanu mekani da ih protresete prije stavljanja u mašinu, i poslije vađenja iz iste.
Zlatno pravilo je i da ih nikada ne sušite na peći ili radijatoru.
– Sušenje na radijatoru poništiće sav vaš trud i peškiri će postati suvi i grubi – zaključila je ona, piše Mirror.