Kako da peškiri ostanu mekani i mirišljavi nakon pranja: Iskoristite ovo jednostavno rješenje

2 min. čitanja

Ako muku mučite sa grubim peškirima koji ne mirišu ni nakon pranja, ne brigajte! Postoji jednostavno rješenje za to i ono se nalazi u vašoj kuhinji!

Naime, stvar će riješiti stara dobra soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom, a ova mješavina je i inače poznata kao dragocjena pomoć u domaćinstvu.

Ipak, prije nego što je upotrijebite, imajte na umu da peškire treba oprati na visokim temperaturama kako bi se ubile sve bakterije, ali i kako ne bi zadržali neprijatan miris, prenosi Srpskainfo.

Uglavnom bi trebalo da ih perete na 60 stepeni, a ako ni nakon toga ne mirišu – mašinu upalite na 90 stepeni. Ukoliko i nakon ovoga vaši peškiri zadrže neprijatan miris, pribjegnite metodi sa sodom i sirćetom.

Dakle, pola šolje sirćeta ulijte direktno u bubanj mašine u ciklusu ispiranja, dok je pola šoljice sode potrebno usuti tokom ciklusa pranja.

Sirće će omekšati tkaninu, ukloniti fleke i bakterije, dok će soda otkloniti potencijalne mirise, ali i mrlje od hrane i ulja, a uspostaviće i dobar pH vode.

Peškire uvijek perite posebno

Takođe, dizajnerka peškira tvrdi da je najveća greška to što peškire peremo zajedno sa ostalim komadima odjeće u veš mašini, te je preporučila da ih uvijek peremo zasebno.

– Kad perete peškire nikada nemojte da preopteretite veš mašinu. Neophodno je da imaju dovoljno prostora u bubnju kako bi “disali” i cirkulisali, što im dalje omogaćava pravilno ispiranje. Ako pokušate da ugurate previše toga, na kraju ćete dobiti nakupljenu gomilu, što i dovodi do krutih, grubih peškira – objasnila je.

Ajkordova kaže i da je najjednostavniji trik da ostanu mekani da ih protresete prije stavljanja u mašinu, i poslije vađenja iz iste.

Zlatno pravilo je i da ih nikada ne sušite na peći ili radijatoru. 

– Sušenje na radijatoru poništiće sav vaš trud i peškiri će postati suvi i grubi – zaključila je ona, piše Mirror.

Podijeli ovaj članak