Arheolozi otkrili sliku pizze staru 2.000 godina u drevnim rimskim ruševinama Pompeja

2 min. čitanja

Freska koja prikazuje preteču italijanske pizze pronađena je na zidu kuće u drevnom rimskom gradu Pompejima, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Arheolozi pretpostavljaju da se pecivo prikazano na slici, pored pehara za vino, možda jelo s voćem kao što su nar ili hurme, ili zaliveno začinima i nekom vrstom pesto sosa, navodi se iz ministarstva.

Iako se tehnički ne može smatrati pizzom, budući da joj nedostaju klasični sastojci kao što su paradajz i mozzarela, ono što je pronađeno u Pompejima “možda je daleki rođak modernog jela”.

Pompeji, uništeni erupcijom vulkana Vezuva prije skoro 2.000 godina, udaljeni su samo oko 23 km od Napulja, današnjeg doma italijanske pizze, hrane koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Freska je otkrivena u holu kuće uz koju je bila pekara, koja je dijelom otkopana u 19. vijeku i gdje je kopanje nastavljeno u januaru, piše Reuters.

Nalazište u Pompejima, koje nije otkriveno sve do 16. stoljeća, doživjelo je nalet nedavnih arheoloških aktivnosti usmjerenih na zaustavljanje godina propadanja i zanemarivanja, uglavnom zahvaljujući nedavno završenom projektu vrijednom 105 miliona eura (114,85 miliona dolara) koji finansira EU.

S druge strane, portal npr.org za fresku mrtve prirode koja je nedavno otkrivena na arheološkom nalazištu u Pompejima kaže da izgleda kao pizza, ali nije, rekli su stručnjaci na arheološkom nalazištu u utorak.

Napomenuli su da ključni sastojci potrebni za pravljenje kultnog italijanskog jela – paradajz i mocarela – nisu bili dostupni kada je freska oslikana prije nekih 2.000 godina.

Paradajz je u Evropu unesen iz Amerike tek pre nekoliko vijekova, a neke istorije govore da je otkriće mocarele direktno dovelo do izuma pizze u obližnjem Napulju 1700-ih.

Umjesto toga, vjeruje se da je slika focaccia prekrivena voćem, uključujući nar i možda datule, završena začinima ili vrstom pesta, rekli su stručnjaci. Na fresci se služi na srebrnom tanjiru, a pored njega stoji kalež za vino.

Podijeli ovaj članak