Sastanak trojke u Konjicu: Hoće li konačno neko Dodiku pokazati zube?

3 min. čitanja

U Konjicu će danas biti održan sastanak lidera trojke, Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Forte sa predsjednicima SDNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganovm Čovićem.

Iako se govorilo kako je ovaj sastanak čelnika trojke dogovoren prije donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, sigurno je da će upravo ovo pitanje dominirati današnjim susretom. Uoči početka razgovora sa partnerima iz SNSD-a i HDZ-a, lideri stranaka trojke će održati odvojeni susret kako bi detaljno usaglasili zajednički stav.

Također, ovaj sastanak će biti i svojevrsni test za trojku, na kojem će se vidjeti da li će i dalje, zarad očuvanja fotelja, pognuti glavu pred Dodikom i prešutiti mu napad na ustavni poredak BiH, ili će mu konačno pokazati zube, pa i po cijenu raspada vladajuće koalicije na državnom nivou.

– Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo. U uvjetima otvorene ucjene jasno je da je nemoguće očekivati da će Parlamentarna skupština BiH razmatrati bilo kakav zakon o Ustavnom sudu BiH, poručeno je iz trojke.

Međutim, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, govoreći o današnjem sastanku pitanje ovog zakona nisu ni spomenuli, jer je to, očigledno za njih gotova stvar.

– Sutra odlazimo na sastanak s partnerima u Konjic. Razgovarat ćemo i o ovim temama. Ali imamo i mnogo otvorenih pitanja, kao što je pitanje vezano za ranije dogovore, za izbor ministra finansija BiH. Vjerujem da tu neće biti problema, imajući u vidu da je Zoran Tegeltija otišao na drugu dužnost i da treba da se izabere gospodin Amidžić, izjavio je jučer Dodik.

Cvijanović jeste spoinjala Ustavni sud, ali ne i zakon o neprovođenju njegovih odluka.

– Jedan od naših prijedloga bit će da pokažemo svoju opredjeljenost na taj način što ćemo se integralno baviti pitanjem 14 prioriteta, predložiti to ljudima ako žele da nađemo rješenje za svako od tih pitanja i da onda tome pristupimo na jedinstven način usvajanja kad se steknu uslovi, a naša namjera je da se što prije steknu uslovi za to, rekla je Cvijanović.

Podijeli ovaj članak