15 mitova o životu u koje trebate prestati vjerovati

5 min. čitanja

Život nije skup pravila, niti je šablon na osnovu kojeg biste ga trebali graditi. Upravo zbog toga, narednih 15 mitova o životu trebate napustiti, izbaciti iz svojih misli i prestati vjerovati u njih. Možda stvorite život o kojem ste uvijek sanjali ili planirali. 

1. Postoji jedinstvena definicija uspjeha

– I ona podrazumijeva karijeru, veliku kuću, prihvatljiv oblik tijela, brak i godišnje odmore… Svi imaju svoj put u životu i predstavu o tome šta je pravi smisao života. Odrecite se potrebe da se uklopite u status kvo. Radite, živite, izlazite, igrajte se, stvarajte, putujte, jedite, smijte se i pjevajte na način koji vama odgovara. To je pravi uspjeh, prenosi 6yka.com.

2. Život mora biti težak

Život bi trebao biti lak, lijep i pun trenutaka radosti i blaženstva. Što više slušate svoju dušu i gradite život koji vama odgovara, više će vaši postupci biti prirodni i bez napora. Ako je život stalna borba, posao vas ne ispunjava i užasavate se ponedeljka, vrijeme je da pošteno prespitate svoj život kroz prizmu ljubavi.

3. Nama se život dešava

Gdje se trenutno nalazite rezultat je izbora koje ste napravili u prošlosti. Gdje ćete biti u budućnosti rezultat je izbora koje sada pravite. Vi ste aktivni učesnik u svom životu. Dakle, prigrlite svoju moć kreatora i počnite birati misli, riječi i akcije koje će pozitivno uticati i vratiti vam se na veličanstvene načine.

4. Postoji nešto što je normalno i trebamo se tome prilagoditi

Ne postoji “normalna” osoba, ali postojite “normalni” vi – kada ste u potpunosti svoji, volite sebe i razmišljate i ponašate se u skladu sa svojim osjećanjima.

5. Postojimo “mi” i “oni”

Zatvaramo se u naše društvene i porodične krugove, odbacujući sve koji se ne uklapaju u našu definiciju normalnog, zanimljivog ili korisnog. Svi imamo različite sklonosti, strasti i bubice, ali svako od nas nosi neko svjetlo u sebi. Isto svjetlo je i u vama i u nekom neznancu u autobusu.

6. Moramo se takmičiti za ograničene resurse

Život treba biti bogat i neograničen. Stvaramo oskudicu vjerujući u nju, umjesto da se fokusiramo na stvaranje, davanje i doprinošenje kako bismo pomogli čovječanstvu da postigne svoj puni potencijal.

7. Sreća dolazi iz spoljnih stvari

Vežemo našu sreću za spoljne stvari kao što je izgled, bankovni račun, posao, imovina… Iskrena sreća dolazi iznutra. Temelji se na zahvalnosti, sabranosti i prihvatanju.

8. Gajiti osjećaj ljutnje je prirodno

Kada smatramo da nam je neko nanio nepravdu, budemo ljuti zbog toga sedmicama ili čak godinama. Ne shvatamo da tako sami sebe pravimo taocima. Neka vam oproštaj postane novi moto, i vidjećete koliko ćete biti srećniji i slobodniji.

9. Nešto nije u redu sa nama

Muče nas osjećanja bezvrijednosti, nemogućnost samoprihvatanja i samoljublja… Vi ste potpuni upravo onakvi kakvi jeste, kao što budistička izreka kaže:”Mi smo svi savršeni onakvi kakvi jesmo, i svima bi nam prijalo malo rada na sebi.”

10. Bitno je šta drugi misle o nama

Previše brinemo o ovome. Istina je da ne možemo nikada zasigurno znati šta drugi misle o nama. Dakle, zapamtite da vam to ne treba biti bitno.

11. Vidimo stvari upravo onakvim kakve jesu

Naše doživljavanje svijeta pod velikim je uticajem naših uvjerenja i prethodnih iskustava. Prepoznajte svoja dominantna vjerovanja i promijenite ona koja vam nisu od koristi.

12. Meditacija je nešto što zahtijeva određeno mjesto i vrijeme

Meditirati možete tokom cijelog dana dok obavljate svakodnevne obaveze. Pauzirajte i osjetite težinu svog tijela na svom sjedištu, osjetite tkaninu na svojoj koži i blag osjećaj vazduha na vašem licu. Udahnite duboko nekoliko puta i opustite se.

13. Kada nešto damo, nešto i izgubimo

Kada dajete nekome nešto bez ikakvih obaveza, bio to poklon, kompliment ili vaše vrijeme, osjećaćete se dobro. Ne samo da ćete iskusiti zadovoljstvo i radost, već će vam karma donijeti blagoslove i darove natrag u život.

14. Moramo sve logički shvatiti

Naučeni smo da vjerujemo našem umu, a ne intuiciji. Kada se borite sa problemima, naučite da se oslonite i na svoju dušu.

15. Moramo biti realni

Mnogi ljudi smatraju da je svakodnevna sreća i radost nerealan cilj, i da moramo biti realniji. Sreća jeste glavni cilj! Vrijedna je i dostižna.

Podijeli ovaj članak