Zločini bez kazne: Ubistva starice u Sarajevu i svjedoka u Velikoj Kladuši enigma za istražitelje

6 min. čitanja

Istraga je toku – tako se u najkraćem mogu opisati odgovori policijskih i pravosudnih institucija kada se radi o nerasvijetljenim najtežim krivičnim djelima – ubistvima.

Kako je ranije istražio portal Radiosarajevo.ba, u protekloj godini, 2022, u Bosni i Hercegovini počinjena su 33 ubistva, a enigma za istražitelje su dva zločina – jedan u Kantonu Sarajevo, a drugi u Unsko-sanskom kantonu.

 

Osim što zabrinuta javnost traži odgovore od nadležnih institucija te otkrivanje i procesuiranje ubica, najteže je svakako članovima porodica. Nažalost, bilo je ranije slučajeva da porodice ni ne dočekaju – pravdu i istinu.

Zločini bez kazne

Krajem jula, tačnije 26. jula prošle godine, Sarajevo, u kojem je prošle godine počinjeno najviše ubistava – njih čak sedam, potresla je vijest da je u stanu u ulici Aleja Lipa u sarajevskom naselju Hrasno pronađeno tijelo F. B. (80) iz Sarajeva.

 

Iz policije u ranoj fazi istrage zvanično za medije nisu željeli potvrditi da se radi o ubistvu te su davali šture informacije. Na zid šutnje novinari su tada naišli i u sarajevskom Tužilaštvu. Tek naknadno je potvrđeno da se radi o nasilnoj smrti, odnosno ubistvu.

Prema pričama komšija, žena je živjela sama. Istragom je utvrđeno da je za sada nepoznati ubica zadao više udaraca ženi.

 

Pod velom tajne, makar zvanično, je i motiv za zločin, iako gledajući na neke ranije zločine, u kojima su žrtve starije osobe, vjerovatno se radi o koristoljublju, odnosnu pljački koja je krenula po zlu. Ipak, potvrda ovih navoda zvanično nikad nije potvrđena.

Ako je suditi po odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba upućen na adresu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, istražitelji su i dalje u “ćorsokaku”.

“Predmet se i dalje vodi po nepoznatom počiniocu. Tužilaštvo KS u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo intenzivno poduzima radnje dokazivanja. Istovremeno, u toku su vještačenja, od koji će ovisiti dalji ishod postupka”, navedeno je u odgovoru Tužilaštva KS.

Misterija u Velikoj Kladuši

Dugi nerasvijetljeni zločin koji zadaje glavobolje istražiteljima dogodio se u Velikoj Kladuši. Žrtva je Eldin Ćerimović. Kako je ranije objavljeno, njegovo tijelo pronađeno je 3. maja u naselju Gradina.

Ćerimović je upucan, najvjerovatnije, kada je krenuo na posao u jednu halu, gdje je bio zaposlen kao čuvar. Ubice su mu pucale sa leđa. Tijelo su vukli i ostavili ga pored ceste, navodno u namjeri da prikriju zločin

Ćerimović je, prema nepotvrđenim informacijama, pogođen sa dva projektila u grudi i glavu. Istražitelji su navodno na mjestu zločina pronašli čahure koje odgovaraju pištoljskoj municiji.

Iako je u dosadašnjoj istrazi obavljeno nekoliko pretresa te saslušano na desetine osoba, istražitelji još uvijek nisu na tragu počiniocu. U fokusu istražitelja pogotovo su bile bezbjedonosno interesantne osobe.

Otežavajuća okolnost je i to što svjedoka ubistva Ćerimovića – nije bilo.

Portal Radosarajevo.ba potražio je više informacija iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Formiran poseban tužilački tim

“Ne mogu ulaziti pretjerano u detalje predmeta, obzirom da se radi o veoma osjetljivoj istrazi. Ono što vam mogu reći jeste da je za konkretnu istragu formiran poseban tužilački tim, da je provedeno jako mnogo istražnih radnji te da se iste i dalje provode intenzivno i svakodnevno”, navela je u odgovoru na naš upit Irena Marjanović Čavkić, portparolka Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Mediji su nakon zločina pisali da je Ćerimović ranije, u više navrata, prijavljivao Tužilaštvu USK prijetnje koje je dobijao od određenih osoba.

Interesantan je i podatak da je Ćerimović hapšen u okviru akcije kodnog naziva “Escobar” u kojoj je razbijena organizovana kriminalna grupa koja je na području Velike Kladuše, u blizini granice s Hrvatskom, imala zasade i laboratoriju za uzgoj marihuane.

Ćerimović je kasnije sklopio dogovor s istražnim organima i postao svjedok – saradnik.

Ubistvo Almira Raščića

Neslavno je počela i 2023. godina, kada je riječ o nerasvijetljenim zločinama.

Nepoznata osoba ispalila je hitac u glavu bivšem fudbaleru Almiru Raščiću (39). Sve se odigralo 13. januara ispred zgrade u Goraždu u kojoj je i živio. Teško ranjeni Raščić je hitno prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je deset dana poslije, 23. januara, izgubio bitku za život. Prethodno je bio u induciranoj komi.

Dosadašnja istraga pokazala je da je ustrijeljen iz pištolja ‘tetejac’ nakon što su istražitelji pronašli čahure i košuljice zrna kalibra 7,62 milimetra koje pripada ovoj vrsti oružja.

Kako je ranije potvrđeno, u slučaj su uključeni pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i Federalna uprava policije (FUP).

Međutim, pomaka u istrazi nema i počinioc je – nepoznat.

Misterija je i motiv za zločin, budući da se radilo o sportisti i osobi koja nije bila bliska krimogenim licima.

Na upit portala Radiosarajevo.ba koji smo uputili tužilaštvu Bosansko-podrinjskog kantona, koje vodi ovu istragu, nismo dobili odgovor do trenutka objave ovog teksta.

Podijeli ovaj članak