Postupak je počeo: Za šta se tačno tereti tužiteljica Tužilaštva BiH Diana Kajmaković?

4 min. čitanja

Disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković, suspendovane tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počeo je u petak pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Tri tačke

Prvom tačkom tužbe Kajmaković se stavlja na teret da je od 8. novembra 2021. do 24. avgusta 2022. godine, u svojstvu rukovodioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, u sefu svoje kancelarije držala povjerljive informacije zaprimljene u vezi Sky aplikacije, da ih nije zavela u skladu sa Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju i da je postupala suprotno zahtjevu vršioca dužnosti glavnog tužioca.

Kako je kazala disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, nije postojao razlog da se ovi dokumenti drže u njenom sefu kojem pristup imaju samo ona i njen saradnik.

Kajmaković je na teret stavljeno da je 23. maja prošle godine u svojoj kancelariji povišenim tonom rekla policijskom službeniku KS-a da njoj lično mora dostavljati akte u vezi sa Sky aplikacijom, a ne postupajućim tužiocima. Trećom tačkom na teret joj se stavlja da je pozvala saradnika tužioca Mirze Hukeljića da joj donese jednu odluku iz njegovog spisa, što postupajući tužilac nije dozvolio.

Senka Nožica, punomoćnica tužene Kajmaković, je istakla da ništa od onoga što je navedeno u tužbi nije tačno. Disciplinska tužiteljica je predložila da Kajmaković bude razriješena dužnosti tužiteljice.

UDT je predložio da kao svjedoci budu saslušani glavni tužilac Milanko Kajganić, tužioci Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Dubravko Čampara, te saradnici i policijski službenik. Kurspahić je predložila i materijalne dokaze o obezbjeđivanju povjerljivih informacija iz sefa, izmjenama članova tima za postupanje u predmetima vezanim za aplikaciju Sky, odsustvu tužene zbog bolovanja. Među predloženim dokazima je i dopis Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, koji, prema riječima tužiteljice, govori o percepciji aktivnosti Kajmaković.

Podsjetimo, krajem septembra prošle godine SAD su uvele sankcije Kajmaković, smatrajući da je ona pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, ali i da je na druge načine pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je, kako su naveli, pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama. Privremeno je udaljena s dužnosti zamjenice glavnog tužioca i tužiteljice Tužilaštva BiH krajem oktobra 2022. godine.

U petak je kao novi dokaz, predložen akt o postupanju sa dokumentima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koji su pronađeni u sefu.

Samo opomene

– Godinama ukazujemo na to da su pravosudne institucije, a posebno Tužilaštvo BiH, već odavno kompromitovane, počevši od samog izbora ključnih ljudi, preko brojnih afera koje prate rad tužilaca, pa do toga da su se protiv njih ili vodili disciplinski postupci ili su sklanjani sa funkcija, bili pod određenim istragama za kirivična djela, kaže izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić.

Dodaje da disciplinski postupci pokazuju da, bez obzira na broj disciplinskih tužbi koje se podnose protiv tužilaca i sudija u BiH, oni najčešće završavaju javnim opomenama ili sitnim novčanim sankcijama.

Prvostepena disciplinska komisija prihvatila je prijedloge svih dokaza, kao i zahtjeve za odgađanje ročišta. Nastavak je zakazan za 16. mart.

Podijeli ovaj članak