Žene u mehanizmu političke moći: Deset žena u krajiškoj vlasti (VIDEO)

2 min. čitanja
  • Prva žena izabrana u tročlano Predsjedništvo BiH je Željka Cvijanović. Na poziciji predsjednica entiteta u BiH do sada je bilo tek nekoliko žena. Osim ovih izvršnih funkcija, malo je vlada u kantonima koje su imale više od tri ministrice. Primjerice, naš kanton nikada nije imao premijerku, niti su općine i gradovi imali načelnice ili gradonačelnice. Brojčano i u Skupštini oduvijek vode muškarci.  No čini se da dolazi do promjena u korist žena, barem u Krajini… jer u novom sazivu zakonodavne vlasti sada sjedi njih deset… 

 – Ines Delić jedna od deset izabranih žena koje će u naredne četiri godine učestvovati u donošenju važnih odluka i zakona. Ova rođena Zagrepčanka je bihaćka snaha, magistrica ekonomije, supruga i majka dviju djevojčica. Zbog njih želi promjene i kvalitetnije uvjete života.  

Osim nje Skupština ima još novih ženskih lica, ali i onih odavno poznatih domaćih javnosti. Sve one su vrlo svjesne okruženja u kojem žive i mentaliteta koji se još uvijek teško nosi sa uspješnim i jakim ženama. Da bi ih na važnim pozicijama bilo više potrebno je mnogo aktivnosti na ohrabrivanju žena i onih koje će za posljedicu imati isključivanje pojave rodnih stereotipa, seksizma, mizoginije i nasilja nad ženama u politici.  

rtvusk

 

Podijeli ovaj članak