Zaustavljena izgradnja pritvorskih jedinica za migrante u kampu “Lipa”

3 min. čitanja

Izgradnja Centra za detenciju, svojevrsne pritvorske jedinice, unutar kampa za prihvat migranata na lokalitetu Lipa, kod Bihaća, zaustavljena je nakon reakcija vlasti iz BiH.

Ovo je u razgovoru za Klix.ba potvrdio premijer USK Mustafa Ružnić. Podsjetio je da je stavljanje tog dijela kampa u funkciju u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH.

“Mi u USK smo izričito tražili da se zabrani izgradnja pritvorskih jedinica u okviru centra Lipa i, obzirom da smo pravovremeno reagovali, ‘projekat’ koji navodno košta pola miliona eura pomoći za BiH, je zaustavljen”, rekao nam je Ružnić.

Dodao je da su vlasti BiH pozvale predstavnike nadležnih institucija i EU da reaguju kako bi se izbjegli rizici stvaranja kriznih situacija na području ovog dijela BiH. Osim toga, to je potrebno, dodaje, kako bi se i ubuduće koordinirano djelovalo u procesima migracija i modelima zakonskog i humanog prihvata migranata, uz istovremeno garantiranje sigurnosti i prava građana BiH.

“To je naša osnovna dužnost i to smo potvrdili u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom te ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem i direktorom Službe za poslove sa strancima Žarkom Laketom”, ističe Ružnić.

Kaže da je šokantno to što je EU, koja insistira na transparentnosti i poštivanju procedura za BiH, s druge strane u BiH dozvolila da se isfinansira u tajnosti gradnja pritvorske jedinice u centru Lipa.

“Ta izgradnja, također, nije u skladu sa urbanističkom dozvolom ni građevinskim projektom ovog kompleksa čiju izgradnju smo dijelom i sami finasiraIi, i to na dijelu kampa koji je bio uređen kao sportsko igralište. Sa ministrom sigurnosti Nešićem smo se razumjeli da nam je sigurnost građana Bihaća i BiH prioritet te da gradnja detencijskih centara nije u opciji”, zaključio je Ružnić u razgovoru za Klix.ba.

Podsjetimo, 31. maja ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić sastao se sa zastupnicom Ewom Ernst-Džiedžić te je učestvovao u diskusiji o ljudskim pravima migranata.

U svom obraćanju je istakao da naša zemlja insistira na poštivanju prava migranata u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dodajući da se po ovom pitanju, u posljednje vrijeme, stvari na terenu mijenjaju u pozitivnom pravcu.

Naglasio je da je iznenađen potezom da se finansira otvaranje centra za detenciju u okviru centra Lipa, prije svega jer još nije donesen novi Zakon o strancima koji propisuje takav centar, koji se i u tom slučaju ne bi nalazio unutar postojećeg.

Dodao je da iza otvaranja Centra za detenciju stoji organizacija ICMPD posredstvom Vlade Austrije.

Podijeli ovaj članak