Zašto Čečeni idu baš na granični prijelaz Maljevac?

2 min. čitanja

Grupa od oko 50-ak Čečena među kojima su žene i djeca čekaju na graničnom prijelazu Maljevac na teritoriji Bosne i Hercegovine da ih puste da uđu u Hrvatsku kako bi u toj državi zatražili politički azil. U nastavku teksta donosimo pojašnjenje zbog čega Čečeni idu baš na Maljevac.

Maljevac je, naime, jedan od integrisanih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji se u potpunosti nalazi na teritoriji Hrvatske i to Čečenima, koji su državljani Ruske Federacije omogućava, da čim stupe na tlo prijelaza zatraže azil u Hrvatskoj.

Maljevac je inače jedan od sedam prijelaza koji su zajednički između dvije zemlje. Četiri su na teritoriji Hrvatske i to Maljevac, Klek, Zlatni Doli i Hrvatska Kostajnica, a tri na teritoriji BiH – Izačić, Doljani i Gradina.

 

Broj ruskih državljana među kojima su i Čečeni koji idu ka Maljevcu raste u odnosu na prethodni period pokazuju i podaci Granične policije. Naime, u odnosu na septembar, oktobar i novembar prošle, u ista tri mjeseca ove godine ušlo je oko 30% više državljana Rusije, ili blizu 4.000 više.

“U septembru, oktobru i novembru prošle godine evidentirano je ukupno 8.273 državljana Ruske Federacije, na ulazu i na izlazu iz BiH. U istom periodu, ove godine, na ulazu i na izlazu iz BiH, evidentirano je ukupno 12.327 državljana Ruske Federacije”, odgovor je Granične policije BiH na upit N1.

Prema podacima Granične policije najviše ruskih državljana i ove i prošle godine u BiH je ušlo iz Crne Gore i to na prijelazu Zubci i Klobuk kod Trebinja, treći prijelaz koji ruski državljani najčešće koriste je Rača sa granicom Srbijom.

N1

Podijeli ovaj članak