Zasjedala Vlada USK-a: Razmatran i Izvještaj Komisije za procjenu šteta od prirodnih nesreća

Dodaj komentar
2 min. čitanja

U Bihaću je danas održana 17. redovna sjednica Vlade USK-a. Uz imenovanje upravnih odbora nekoliko ustanova i institucija ministri su dali saglasnost za imenovanje direktora ZZO USK-a na period od četiri godine. Ovu funkciju obavljat će i dosadašnji v.d. direktora Adis Hamzić. Članovi Vlade razmatrali su i Izvještaj Komisije za procjenu štete od prirodnih nesreća i dali saglasnost na odobravanje sredstva u budžetu za februar ove godine. Usvojene su i dopune Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći…

BIHAĆ, 08. februara – Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata FBiH stupio je na snagu u avgustu prošle godine. Iz toga je proslijedila i obaveza za usklađivanjem, što je danas u formi Nacrta Zakona o dopunama Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći i bilo na dnevnom redu Vlade USK-a.

Dragan Polimanac ministar pravosuđa i uprave USK-a zbog Zakona o civilnim žrtvama FBiH ali i određenih međunarodnih konvencija proširen je okvir u nacrtu na civilne žrtve rata u BiH. U izmjene su uvrštene i druge ranjive kategorije koje su se, u našoj zemlji ali i USK-u javile kao posljedica migrantske krize.

Svi ovi korisnici koji su trebali besplatnu pravnu pomoć i dosad su ostvarivali tu mogućnost ali po drugim drugim pravilima. Sada će to biti pojednostavljeno, pojasnio je ministar Polimanac. Uz ovu tačku dnevnog reda, ministri su danas dali i pozitivno mišljenje na izbor direktora ZZO USK-a, a ministrica zdravstva USK-a Zemina Kadirić je pojasnila kako je na njihov prijedlog na ovu poziciju imenovan jedini kandidat koji je prošao zakonsku proceduru.

Vlada je na prijedlog kantonalne Komisije za procjenu šteta od prirodnih nesreća danas usvojila odluku o povratu po 20.000,00 maraka iz Velike Kladuše, Bihaća, Cazina i Sanskog Mosta koji nisu ili adekvatno utrošili ili dostavili Izvještaj o namjenskom trošenju sredstava za hitne intervencije.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare