Vlada USK izdvojila 2 miliona KM za obnovu dvorca na Ostrošcu

2 min. ─Źitanja

Dvorac Lotara Von Berksa koji se nalazi na Starom gradu Ostrošcu uskoro će biti obnovljen i to nakon što je Vlada Unsko-sanskog kantona za ovaj projekat izdvojila 2 miliona KM.

O dvorcu na Starom gradu Ostro┼ícu smo pisali i ranije. Turisti─Źka atrakcija i nacionalni spomenik godinama je bio prepu┼íten vremenu. Prostorije dvorca su ve─ç dugo bile opasne za kretanje, pa je dvori┼íte koje se nalzi ispred dvorca bio jedina atrakcija za posjetiti.

Ipak, to ─çe biti pro┼ílost, s obzirom da je Vlada Unsko-sanskog kantona na 24. sjednici usvojila odluku za kapitalni grant u iznosu od 2 miliona KM za projekat obnove dvorca u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostro┼żac.

Berksov dvorac na Ostrošcu nalazi se na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Godišnje ga posjeti više hiljada posjetilaca, ali u dvorac su ulazili na vlastitu odgovornost zbog toga što je u ruševnom stanju.

Nacionalni spomenici, ┼íirom Bosne i Hercegovine, su u ru┼íevnom stanju, a bilo kakva obnova ne mo┼że se uraditi bez saglasnosti instituta. Zbog toga, historija na┼íe dr┼żave, bar u gra─Ĺevinskom smislu, je u de facto raspadu.

Direktor JU Centar za kulturu i turizam Cazin Ermin Beganovi─ç je kazao da je odavno bilo vrijeme da se spomenici ove vrste uklju─Źe u razvojne planove dr┼żave i da budu sistemski potpomognuti do potpune sancije i konzervacije.

Me─Ĺutim, ovaj nacionalni spomenik ne prestaje odu┼íevljavati turiste koji svakim dolaskom otkrivaju nove dimenzije i saznaju nove pri─Źe vezano za historiju nastanka i izgradnje ovog kompleksa.

Podijeli ovaj ─Źlanak