Vlada FBiH iznevjerila obećanje: Učenici od 1. do 5. razreda u USK bez besplatnih udžbenika

2 min. čitanja

Učenici osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona, uzrasta od prvog do petog razreda, ostaće bez besplatnih udžbenika ove školske godine. Prema ranijem dogovoru, Vlada Federacije BiH trebala je finansirati nabavku udžbenika za ove učenike, ali to se nije desilo. Ministar obrazovanja u Vladi USK, Edvin Alijanović, izjavio je da je Vlada USK odlučila finansirati udžbenike za učenike od šestog do devetog razreda, ali da Vlada FBiH nije uplatila obećana sredstva za udžbenike nižih razreda.
Iz Vlade FBiH stiglo je opravdanje da bi za ta sredstva trebao biti izvršen rebalans budžeta, što je komplikovana procedura koja bi trajala dugo. Zbog toga su učenici nižih razreda ostali bez besplatnih udžbenika. Ova situacija je izazvala negodovanje roditelja, koji će sada morati snositi neplanirane i nepotrebne troškove.
U međuvremenu, neke škole na području Unsko-sanskog kantona pokušavaju riješiti situaciju razmjenom starih udžbenika. Općina Bosanski Petrovac je izdvojila sredstva za kupovinu udžbenika učenicima prvih razreda. U Osnovnoj školi Harmani u Bihaću su zamolili roditelje čiji su učenici prošle godine dobili besplatne udžbenike da donesu te udžbenike kako bi se podijelili djeci. Odziv roditelja je za sada dobar.
U Tuzlanskom kantonu, dio učenika je umjesto novih udžbenika dobio polovne i neupotrebljive udžbenike. Ministar obrazovanja i nauke TK, Ahmed Omerović, kazao je da su neke škole podijelile ispisane udžbenike, što je propust škola. Ministarstvo će preduzeti mjere prema odgovornima, a novi udžbenici će biti naručeni za učenike.
Roditelji u Tuzlanskom kantonu su optužili Ministarstvo obrazovanja i nauke TK da nije obezbijedilo nova sredstva za nabavku udžbenika, iako su to obećali. Ministar Omerović je istakao da do sada nije bila uplaćena ni marka na njihov račun i da su sredstva navedena u odluci Vlade TK o preraspodjeli budžeta.
Naše stranka je optužila ministra Omerovića da se krije iza direktora škola i da prizna krivicu za propust u nabavci udžbenika. Iz Naše stranke su tražili da Vlada TK poništi odluku o preraspodjeli sredstava i odmah izvrši nabavku i distribuciju udžbenika za sve učenike osnovnih škola Tuzlanskog kantona.

Podijeli ovaj članak