Veliki su potcijenili snagu Pomaka: Izbor nove vlasti u USK prolongirat će se maksimalno, u igri je više opcija

3 min. čitanja

Nakon što su Bišćani izabrali Elvedina Sedića i potvrdili izborni legitimitet Pomaka, postavlja se pitanje hoće li ih veće stranke prihvatiti u kantonalnu vlast

Formiranje rukovodstva Skupštine Unsko-sanskog kantona, a zatim i izbor novog saziva Vlade u ovom kantonu očito će se maksimalno prolongirati, sve do isteka Odluke o privremenom finansiranju koju su sve strane jednoglasno usvojile da bi imale vremena za razne strategije.

– Dali su prijedloge za Klub Bošnjaka i rekli da će redovna sjednica biti nastavljena u ovoj sedmici, međutim, još ni poziva za Kolegij nema, a ne vjerujem ni da će ga uskoro biti. Ako su čekali da prođu ovi prijevremeni izbori u Bihaću, pa evo prošli su, kazao nam je skupštinski poslanik Pomaka Zikrija Duraković.

Inače, Pomak je dobio gradonačelnika u Bihaću, dok se osmorka rasula u svojim odabirima ko će koga podržavati. Svi su bili protiv, izuzev NiP-a, koji je od početka pružao otvorenu podršku Pomaku.

- Oglas -

– Vlast u Kantonu i politički subjekti očito su čekali da vide da li je Pomak to za šta se predstavlja i sada su se mogli uvjeriti da jeste. Pomak je budućnost, imamo potvrđen izborni legitimitet, a, na kraju, nama ne smeta djelovati u opoziciji, pa neka oni razmisle kako hoće, poručuje Duraković.

Zastoj kod formiranja većine u Skupštini USK-a nastao je zbog dileme hoće li osmorka tražiti pomoć od DF-a ili od Pomaka, koji ponajviše smeta vladajućem NES-u.

Na posljednjoj sjednici Skupštine USK-a predsjednik kluba NES-a Agan Bunić nagovijestio je mogućnost koalicije sa SDA

– Oni su od početka protiv nas s obzirom na to da smo i mi autohtona krajiška stranka. Ugrožavamo im komociju, jer širit ćemo se iz Bihaća na druge gradove Kantona, procjenjuje Duraković.

Za vladajući NES postoji i druga opcija, da sam sa SDA napravi većinu, kao što su u općinskim vijećima Bužima i Velike Kladuše već zajedno nastupali i postavili predsjedavajuće, piše Oslobodjenje

– Pa, oni su i u Sanskom Mostu već dugo zajedno. Mogućnost da naprave zajedno vlast i u Kantonu sasvim je izvjesna. Neka bude i to, neka sve nas pometu u opoziciju, pa neka pokažu građanima šta i kako znaju, zaključuje Duraković.


Podijeli ovaj članak