Ukinuta suspenzija Adnanu Tuliću, tužiocu koji goni prodavače diploma

3 min. čitanja

Nakon što je drugostepena komisija VSTV-a razmotrila žalbu tužioca iz Bihaća, donijela je odluku koju mnogi tumače kao podršku borbi protiv korupcije

Suspendirani zamjenik glavnog tužiloca USK-a Adnan Tulić oslobođen je tereta povodom otvorene istrage u travničkom Tužilaštvu zbog stambenog kredita čiji je korisnik u Bihaću, te nam je potvrđeno da je jučer vraćen na posao. Naime, otvaranjem ove istrage njegova suspenzija iz VSTV-a bila je automatska, na što je on uputio i žalbu prošle sedmice.
Poruka iz VSTV-a

– Ja sam obaviješten iz Tužilaštva da je drugostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ukinula suspenziju, ali dalje komentare nisam u mogućnosti davati, kazao nam je tužilac Adnan Tulić.

Podsjećamo, kao dijete poginulog pripadnika Petog korpusa Armije BiH, Adnan Tulić je ostvario kredit od 100.000 KM, koji još vraća, a koji je iskoristio za gradnju vikendice pored Une. Tako se teretio za krivično djelo obmana pri dobijanju kredita. Sporno u svemu tome bilo je to što je Tulić sa suprugom i dvoje djece već živio u stanu, koji je u to vrijeme, kao i cijela zgrada, bio u izgradnji i bez dokumentacije. Ipak, to je sve Tulić i naveo u aplikaciji za kredit, na nekoliko mjesta.

Inače, Tulić je prije suspenzije nekoliko puta bio​ prijavljivan VSTV-u od brojnih aktera iz krivičnih predmeta koje je vodio, kao što je to slučaj Pero u kojem se radi o trgovini fakultetskim diplomama, a gdje su protiv njega oni koje goni inicirali predmet i u Širokom Brijegu. Tuliću su čak slali i inspekciju na fakultet da se njegova diploma provjeri.

Drugostepena komisija VSTV-a uvidjela je važnost da se tužilac Adnan Tulić, ipak, vrati na posao. Time su poslali jasnu poruku svim sličnim tužiocima u BiH da VSTV ima funkciju da prevashodno zaštiti njihov zakonski rad, pogotovo u ovo vrijeme kada je kritika na rad pravosudnih institucija najveća, a optužbe za ispolitiziranost pravosuđa najrealnije.

Tužilac se tako vratio i predmetima koje vodi, a koji će nakon ljetne pauze biti nastavljeni najesen novim ročištima ili su u pitanju prva ročišta za izjašnjavanje o krivnji.

To se prevashodno odnosi na potvrđenu optužnicu protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića i ostalih u predmetu Pero za organizirani kriminal kod prodaje oko 160 visokoškolskih diploma, u istrazi koja je trajala nešto više od četiri godine, uz brojne opstrukcije koje su se dešavale.
Pritisci traju

Također, najesen počinje i predmet protiv Mirsada Topčagića, bivšeg savjetnika premijera USK-a, koji je osumnjičen da je uticajem i pritiscima na bivšeg ministra obrazovanja USK-a nastojao osujetiti istragu u aferi Pero, na način da umjesto suda stvar sa trgovinom diplomama u Visokoj školi u Cazinu bude završena disciplinskim postupkom na nivou resornog ministarstva.

Izvor:Oslobođenje

Podijeli ovaj članak