U Unsko-sanskom kantonu formiran tim za krizne situacije u školama

3 min. ─Źitanja

Va┼żnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te op─çenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u ┼íkolama istakao je i predstavnik Vije─ça roditelja u─Źenika u Osnovnoj ┼íkoli ÔÇťHarmani 2ÔÇŁ u Biha─çu Alen Dervi┼íevi─ç

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) zbog posljednjih zabrinjavaju─çih doga─Ĺaja, naro─Źito nedavnog nestanka u─Źenika Medicinske ┼íkole u Biha─çu, formirali su tim za krizne situacije u samim ┼íkolama. Ove okolnosti, uz odre─Ĺenu refleksiju de┼íavanja iz regiona, uslovile su i sastanke predstavnika Ministarstva, stru─Źnih ┼íkolskih slu┼żbi, te vije─ça roditelja u─Źenika u ovom kantonu.

-Poku┼íali smo odmah u po─Źetku adekvatno djelovati, te donijeli ─Źitav niz prijedloga i zaklju─Źaka. Anga┼żirali smo tim stru─Źnjaka za rad sa djecom i mladima, odnosno za krizne situacije u ┼íkolama. Nakon ovog doga─Ĺaja koji je prije nekoliko dana potresao jednu biha─çku ┼íkolu, ali i cijeli kanton, odlu─Źili smo organizirati ponovni sastanak u gradu Biha─çu kako bismo jo┼í jednom razgovarali o najefikasnijim zajedni─Źkim postupcima i mjerama, saradnji i posebno prevenciji ÔÇô izjavio je ministar obrazovanja USK-a Edvin Alijanovi─ç.

O radu samog tima za krizne situacije u ┼íkolama govorila je jedna od ─Źlanica Vildana Aziraj-Smaji─ç, specijalista klini─Źke psihologije.

-┼ákole ─çe na raspolaganju imati tim koji ─çe mo─çi anga┼żirati u svim kriznim doga─Ĺajima. Na┼żalost, u posljednje vrijeme smo imali nekoliko takvih situacija, te smo intervenirali sa psiholo┼íkim kriznim intervencijama. Tako smo ve─ç od ponedjeljka radili sa profesorima, roditeljima i u─Źenicima pogo─Ĺenog razreda u Medicinskoj ┼íkoli u Biha─çu. Prethodno smo takvu intervenciju imali 2016. godine u Osnovnoj ┼íkoli Gornje Prekounje ÔÇô Ripa─Ź ÔÇô rekla je doktorica Smaji─ç.

Va┼żnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te op─çenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u ┼íkolama istakao je i predstavnik Vije─ça roditelja u─Źenika u Osnovnoj ┼íkoli ÔÇťHarmani 2ÔÇŁ u Biha─çu Alen Dervi┼íevi─ç.

-Zabrinuti smo i ─Źini mi se da smo tek sada svjesni va┼żnosti preventivnog djelovanja u ┼íkolama, edukacije profesora i nastavnika, rada sa djecom i maksimalnog posve─çivanja upravo njima ÔÇô naveo je Dervi┼íevi─ç.

Na sastanku su apostrofirani odre─Ĺeni problemi u me─Ĺusobnoj komunikaciji i potreba da se oni hitno prevazi─Ĺu, zatim preoptere─çenost ┼íkolskih pedagoga, odnosno pora┼żavaju─çe mali broj psihologa u ovda┼ínjim ┼íkolama.

Predstavnici Kantonalnog ministarstva obrazovanja naredni sastanak organizirat ─çe u Bosanskoj Krupi, nakon kojeg ─çe vjerovatno uslijediti sli─Źne aktivnosti i u ostalim op─çinama i gradovima USK.

Podijeli ovaj ─Źlanak