Tri puta u 15 dana se mijenjaju brave u vijećnici

3 min. čitanja

Ponovo su provaljena vrata vijećnice i ureda predsjedavajuće Općinskog vijeća Velike KladuÅ”e i zamijenjene brave, čime su nastavljeni ā€œokrÅ”ajiā€ između načelnika Velike KladuÅ”e Fikreta Abdića i nove većine u Općinskom vijeću koju Abdić ne želi priznati.

Posljednji ovakav incident desio se prije nekoliko dana.

Bisenija MuÅ”edinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Velike KladuÅ”e, koju je nova većina izabrala u januaru, kazala je danas da su od kraja maja dosad tri puta mijenjane brave, te da je sve prijavljeno i policiji i TužilaÅ”tvu Unsko-sanskog kantona.

Ona je i u objavi na svom Facebook profilu navela i da su u posjedu dokaza da su 7. juna u 16.40 sati osobe inicijala P. S. i B. J., uposlenici općinskog javnog preduzeća, provalile vrata Općinske vijećnice i nakon toga zamijenili brave ā€œi na taj način predsjedavajućoj Općinskog vijeća i drugim vijećnicima onemogućili pristup prostorijama vijećnice i kabineta predsjedavajućeā€.

Možda vas zanima:

Ona nam nije mogla odgovoriti uposlenici kojeg javnog preduzeća su ovo uradili jer je to, dodala je, predmet istrage.

U svojoj objavi je navela da su svjesni da radnici to rade pod pritiskom direktora preduzeća i po usmenoj naredbi iz kabineta načelnika, ali da ih upozoravaju da izvrÅ”avanjem takvih naredbi čine krivično djelo oÅ”tećenja tuđe stvari, te da nisu dužni postupiti po naredbama suprotnim propisima.

MuÅ”edinović je pak upozorila ā€œsve koji budu učestvovali u opstruiranju rada Vijećaā€ da će podnijeti krivične prijave ne samo protiv naredbodavaca nego i izvrÅ”itelja.

Sve do 24. maja vijećnici nove većine su sjednice održavali u hodniku jer im Abdić nije želio otključati vijećnicu. Taj dan je nova većina održala sjednicu na kojoj je donesena odluka o koriÅ”tenju vijećnice i Ureda predsjedavajuće Općinskog vijeća te je shodno tome pozvana firma koja je otključala prostorije i zamijenila brave.

Jedan ključ je dat i nadležnoj općinskoj službi.

No dan kasnije su zatekli nove brave i to je bio prvi put.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona su nam odgovorili da su o prijavi provale i zamjene brava obavijestili dežurnog tužioca, te su TužilaŔtvu USK nakon naloženih radnji i dokumentiranja predmeta proslijedili izvjeŔtaj o poduzetim mjerama i radnjama.

Nije nam odgovoreno na raniji upit TužilaŔtvu USK o provali i zamjeni brava.

Statutom Općine Velika KladuÅ”a propisano je da imovinom Općine upravlja Općinsko vijeće, a među nadležnostima vijeća je odluka o upravljanju i raspolaganju imovinom Općine.

Načelnik ne priznaje novu većinu u kojoj nema njegove Laburističke stranke ni izbor MuÅ”edinović za novu predsjedavajuću. On je tražio preispitivanje odluke o njenom izboru nakon čega je stiglo miÅ”ljenje ministarstava pravde USK i FBiH da nema pravo tražiti ovo preispitivanje.

Podijeli ovaj članak