Skupština USK i legalizacija: Iskorak u Zakonu o prostornom uređenju i građenju je rješenje za bespravno izgrađene objekte

2 min. čitanja
  • Na jučer održanoj redovnoj sjednici Skupštine USK-a prihvaćene su izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju. Razlog za to je produženje roka za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, ali i usklađivanje sa Federalnim zakonom o električnoj energiji. Zastupnici su prihvatili i Poslovnik o radu Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara kao i Informacije MUP-a USK koje se tiču stanja opće sigurnosti, sigurnosti u saobraćaju i migracijskim procesima u prošloj godini…

BIHAĆ, 22. februara – Produžen je rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u USK. Za to je bilo neophodno izmijeniti kantonalni Zakon o prostornom uređenju i građenju, što je jučer i urađeno na redovnoj sjednici Skupštine. Naime, prema ranijim odredbama, vlasnici objekata to su mogli učiniti do kraja prošle godine.

Osim toga, zakon je doživio izmjene i u dijelu regulisanja solarnog načina proizvodnje električne energije, a nakon intervencija pojedinih zastupnika i stranačkih klubova kroz amandmane, unesene su dodatne novine.

Predsjednik kluba zastupnika SDA u kantonalnoj zakonodavnoj vlasti Asmir Ćufurović uz ostalo kaže kako se ovim prijedlogom relaksira prostor dolaska do rješenja koje bi bilo pravedno i kojim bi se objektivnije riješila problematika legalizacije.

Za opoziciju ovaj amandman bio je neprihvatljiv zašto su bili protiv predloženih izmjena zakona. Predsjednica kluba zastupnika NES-a Irma Fatkić smatra da se ovim želi nekom pogodovati pa i u nelegalnoj izgradnji objekata izmjenama doći do rješenja.

Inače, procjene su da u svakoj općini ima oko 5-6 000 nelegalno izgrađenih objekata, bespravna gradnja uzela je maha i teško se lokalne zajednice nose s njom jer nisu na vrijeme reagovale. Tome je kumovao i nedovoljan broj građevinskih inspektora jer su se tražili inženjeri isključivo građevinske i arhitektonske struke.

Kako je kazao Jasmin Hušić iz kluba NIP-POMAK, ovim se amandmanom proširuje dijapazon struka kako bi se lokalnim samoupravama olakšalo da mogu popuniti adekvatno ta radna mjesta.

O ovoj i drugim temama, kao i pitanjima koja su se nalazila u diskusijama tokom zasjedanja Skupštine USK-a više donosimo u TV Dnevniku…

Podijeli ovaj članak