– Jedan od problema nastao je potpisivanjem Sporazuma o platama namještenika i državnih službenika u čemu je učestvovao samo federalni sindikat i kojim je smanjena plata u određenom procentu, što je nedopustivo. Nezadovoljni smo i donošenjem Izmjena i dopuna Pravilnika o činovanju, koje su uveliko derogirale prava policijskih službenika. Prije skoro dva mjeseca smo od resornog ministra tražili da taj pravilnik stavi van snage, no do toga nije došlo. Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji također je donesen bez učešća Sindikata, a nezadovoljni smo i zbog nedonošenja Odluke o jednokratnoj pomoći – kaže predsjednik Sindikata policije Unsko-sanskog kantona Mahmut Alagić.

Rečeno je kako je konferencija za novinare ciljano organizirana u Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši, kako bi se još jednom ukazalo na neadekvatnost ovog objekta i radnog prostora.

– Naše kolege u Velikoj Kladuši rade u nemogućim uvjetima. Stanje zgrade je katastrofalno, u pitanju je čak i sigurnost njihovih života u objektu. Krov se raspao, instalacije su dotrajale i krajnje je vrijeme da neko nešto uradi po tom pitanju, dok neko nije nastradao – dodao je Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić, s druge strane je odgovorio kako kantonalna vlada poštuje odredbe Kolektivnog ugovora, kao i da se intenzivno radi na rješavanju problema neuslovne zgrade Policijske stanice u Velikoj Kladuši.

 

– Kolektivni ugovor je potpisan prošle godine, a Vlada ispunjava svoje obaveze iz tog ugovora. Moram reći i da su policijskim službenicima povećane plate procentualno oko 15 posto. Problem imamo jedino oko plaćanja rada policijskih službenika u civilu, ali ovih dana rješavamo i to. Kada je u pitanju zgrada Policijske stanice u Velikoj Kladuši, već je objavljen tender za rekonstrukciju i zamjenu krova koji prokišnjava. Time naravno nismo zadovoljni, jer je taj objekat neuslovan. U procesu smo traženja druge lokacije ili objekta, međutim tu se suočavamo sa problemom izdavanja građevinskih dozvola u Općini Velika Kladuša. Trudimo se zaista što prije naći najbolje rješenje za taj problem kojeg smo itekako svjesni – kazao je ministar Kljajić.