Sanski Most: Mještani protiv otvaranja rudnika koji je pokrenuo klizište prije 40 godina (VIDEO)

5 min. čitanja

Mještani Gornjeg Kamengrada, kod Sanskog Mosta, istrajni u borbi za svoja domaćinstva, a nakon najave o ponovnom otvaranju rudnika na lokalitetu gdje je prije četiri decenije pokrenuto klizište. Tvrde da istraživanja o zemljištu govore njima u prilog, te da kompanija koja bi trebalo da započne iskopavanje, nema potrebne dozvole.

Spriječiti kamione i mašine da priđu Orišlju, lokaciji gdje je prije četiri decenije bio rudnik, glavna je misija žitelja ovog mjesta.

Osnovni razlog zbog kojeg mještani Gornjeg Kamengrada istrajavaju u svojoj borbi jeste da se ne ponovi ono što se dogodilo prije, otprilike, 40 godina, kada je veliko klizište zbog iskopavanja uglja ugrozilo nekoliko desetina kuća, groblje, živote nekoliko hiljada ljudi, zbog čega je tadašnja vlast trajno odlučila da ga zatvori.

“Nova kuća je bila. Međutim, došlo je do moje kuće tako da je… Danas vidiš kuću, večeras je nema. Samo je okrene”, kazao je Dursum Grigić, mještanin MZ Gornji Kamengrad.

Koncesiju imaju, a dozvole?

Ideja o oživljavanju starog rudnika sinula je prije oko sedam godina kada je resorno kantonalno ministarstvo odobrilo koncesiju za ugalj kompaniji “Lager” iz Posušja. Koncesiju imaju, ali da li imaju i dozvole? Od kompanije nismo saznali.

“Okolinska dozvola, ima tu još nekih dozvola, deset faktora, ali oni od toga nemaju ništa. Samo imaju koncesiju”, kazao je Mirsad Kaltak, vijećnik u Opštini Sanski Most.

“Žalosno je to da se ne može dogovoriti. Ja mislim kad bi bika udario po rogovima, da bi mu dao do znanja da ne smije ovdje doći”, kaže Dursum Burnić, mještanin MZ Gornji Kamengrad.

Ugroženo nekoliko stotina kuća

Od gubitka svog ognjišta, mnogi mještani oporavljaju se i danas. No, ako bi rudnik na ovoj ponovo oživio, posljedice bi zbog, ekspanzije izgrađenih kuća, bile nesagledivo veće.

“Ovdje nije ugroženo pet ili deset kuća. Ovdje je ugroženo 100, 500 i više kuća”, kazao je Ibrahim Hodžić, bivši predsjednik MZ Gornji Kamengrad.

Na samo oko pet kilometara od Orišlja, na lokaciji Fajtovci, ista kompanija godinama, aktivno, eksploatiše mrki ugalj, što stvara velike probleme ovdašnjem stanovništvu.

“Niti možemo prozore otvoriti, niti možemo veš iznijeti. Niti možemo svoju djecu dočekati, čekamo Novu godinu ko ozeblo sunce i čekamo hoće li nam put propasti, kud će nam naša unučad doći”, kaže Hajrija Batić, mještanin MZ Fajtovci.

“Odmah da pozdravim načelnika opštine za kojeg sam glasao nekada, a sad mu je svejedno što je zima na pragu. Gledam kad će ova kuća biti u rudniku”, kazao je Ramo Batić, mještanin MZ Fajtovci.

“Obećali su da će nam ovo poravnati, put i da će se poravnati ovaj most što je pukao. Ovo smo mi radili”, ističe Huzeir Batić, mještanin MZ Fajtovci.

Zbog ugroženosti prirodnih resursa, rijeke Blihe i njenog vodopada koji su zaštićeni prirodni spomenik, reaguju i nevladine organizacije za zaštitu živortne sredine.

“Mještani nemaju ništa od toga, ali ni opština Sanski Most. Isključivu korist od toga ima kompanija u privatnom vlasništvu. To samo ide u prilog činjenici da država brine samo o interesima privatnih kompanija, nego za interese svojih građana”, kazao je Dragan Ostić, Centar za životnu sredinu Banjaluka.

“Još jedna odluka mene kao načelnika, a vjerujem da će i opštinsko vijeće dati podršku za takav stav je da sve što dođe od koncesionih naknada, kada je u pitanju ova lokacija, biće vraćeno građanima na tim lokacijama gdje oni žive”, kazao je Faris Hasanbegović, načelnik opštine Sanski Most.

Blokada saobraćajnica, za sada, jedini je vid borbe koju mještani ovog kraja trenutno imaju na raspolaganju. No, ako bude potrebno, upozoravaju, biće spremni na sve, a ne isključuju ni nove, masovne proteste tokom ovog mjeseca.

Video pogledajte OVDJE

Podijeli ovaj članak