Prvi solarni park uskoro bi mogao biti sagrađen u Bosanskom Petrovcu (VIDEO)

2 min. čitanja
  • Dugogodišnja faza koncesionarskog „mrtvila“ USK okončana je prije nekoliko godina i od tada je ovdašnja vlast zajedno sa investitorima vrlo angažirana i fokusirana na ovu oblast. Pa bi se tako ovisnost o fosilnim gorivima mogla itekako smanjiti u korist tzv. čiste energije. Velik je broj investitora koji bi u narednom periodu trebali graditi solarne i vjetroelektrane, a prvi solarni park uskoro bi mogao biti sagrađen u Bosanskom Petrovcu.

 – Najveći broj sunčanih dana, velike površine, dobra nadmorska visina, te  spremnost investitora ali i ovdašnjih predstavnika vlasti dovele su u završnu fazu pripremanja građevinske dozvole za izgradnju solarnog parka u Bosanskom Petrovcu. Više od 60 miliona eura trebao bi njemački investitor uložiti u solarni park na prostoru Bjelajskog polja. Kako nam je kazao Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, nastojali su od prvog trenutka, kad se pojavio prvi investitor, koji je želio da se tu gradi solarna elektrana, i uspjeli da se maksimalno uključe i rade s njima intenzivno na ovom projektu i sada smatra da ih dobro prate.

Kako navodi Alagić, imaju za partnera „Pro mondis“ firmu u Sanskom Mostu, njemačku firmu koja ima svoje sjedište, a koja je za sada sa najvećim kapacitetom, sa zahtjevima na ovom području BiH, u završnoj fazi ishođenja građevinske dozvole. Poslije toga će se moći pristupiti građenju tih solarnih elektrana, tvrdi ministar Alagić.

Više o ovoj temi donosimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika 

Podijeli ovaj članak