Potpisan ugovor za izgradnju nove zgrade bihaćkog Doma zdravlja

2 min. čitanja

Nakon višegodišnjeg iščekivanja, danas je konačno potpisan ugovor za izgradnju nove zgrade bihaćkog Doma zdravlja. Nakon zemljotresa s kraja 2020.godine, trajala je procedura najprije o mogućnosti obnove ove zgrade, da bi oko godinu dana poslije, stručnjaci došli do zaključka da je izgradnja nove zgrade ipak bolja opcija. A onda su krenule administrativne procedure, različiti tenderi, a tokom skoro dvije godine, rješenje ovog problema, čekali su građani Bihaća koji se oslanjaju na usluge u ovom domu zdravlja, kao i njegovi zaposlenici.

Ugovor za izradu glavnog građevinskog projekta za zgradu novog bihaćkog Doma zdravlja. Sa izvođačem ga je potpisao direktor ove medicinske institucije Ademir Jusufagić, a pred sami početak izgradnje ostalo je još i da se nakon izrade glavnog projekta, raspiše i tender za izvođača radova. Oko šest miliona maraka obezbijedile su federalna i kantonalna vlada, ali za završetak ovog projekta potrebno je još finansijskih izdvajanja.

Kako nam je kazao Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja u Bihaću, po nekoj gruboj procjeni potrebno je nešto više od 10 miliona maraka za zgradu sa okolinom, odnosno dvorištem nove zgrade Doma zdravlja Bihać, što će se konačno i znati sa završetkom glavnog građevinskog projekta, tj. kolika će stvarna cijena biti.

Razlog tome je što u glavnom građevinskom projektu će biti izrađen konačan troškovnik prema kojem se raspisuje javni poziv za izvođača radova. Ono čime su građani Bihaća izrevoltirani je dugotrajnost svih ovih procedura. Iz vlasti i menadžmenta kažu, morali smo ispoštovati Zakon o javnim nabavkama i kompletnu proceduru. Ministar zdravstva USK-a Muris Halkić kaže kako se samo pet mjeseci čekala izrada elaborata, tj. da li će se graditi nova zgrada ili ne.

Nakon toga provedene su aktivnosti za izradu glavnog idejnog rješenja, a nakon toga su predali zahtjev, odnosno menadžment ustanove je predao zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti od strane Gradske uprave Grada Bihaća. Na tu urbanističku saglasnost se čekalo gotovo šest mjeseci, a što je konačno u junu ove godine zaprimljeno.

Podijeli ovaj članak