Poskupljenje vode u Bihaću nakon 12 godina: I dalje jedna od najpristupačnijih cijena u BiH

2 min. čitanja

U budućnosti će usluge vodosnabdijevanja za potrošače pitke vode iz gradskog vodovoda u Bihaću poskupjeti za 26 feninga po jednom kubiku utrošene vode. Direktor komunalnog preduzeća koje upravlja gradskim vodovodom, Mirsad Merdanić, izjavio je da su se već neko vrijeme nalazili u teškoj situaciji zbog značajnog rasta cijena električne energije, repromaterijala i drugih ulaznih troškova u proizvodnji vode.

On smatra da ovo poskupljenje nije znatno i da će i nakon povećanja cijena zadržati jedne od najnižih cijena vode u Bosni i Hercegovini. Problemi komunalnih preduzeća koja se bave vodosnabdijevanjem, na području Unsko-sanskog kantona (USK) i drugih regija, ogledaju se u smanjenju broja korisnika usluga zbog migracija stanovništva, što dovodi do smanjenja proizvodnje vode.

Također, stara i dotrajala mreža uzrokuje česte kvarove na vodovodnoj infrastrukturi, što zahtijeva dodatna ulaganja koja trenutačno nisu moguća zbog nepromijenjenih cijena vode već 12 godina. Direktor Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” iz Sanskog Mosta, Mensur Islamović, napomenuo je da svi troškovi poslovanja znatno su se povećali, dok su cijene usluga vodosnabdijevanja ostale nepromijenjene, a situaciju dodatno pogoršavaju i migracije stanovništva koje dovode do smanjene potrošnje vode i manjih prihoda.

Cijene usluga vodosnabdijevanja određuje Općinsko vijeće Sanski Most, iako su komunalna preduzeća svjesna socijalne osjetljivosti ovog pitanja, moraju uzeti u obzir rastuće troškove poslovanja.

Podijeli ovaj članak