Pokrenuta inicijativa da Kulturni centar u Bihaću nosi naziv po Donni Ares

5 min. čitanja

Klub vjećnika NES BiH u Gradskom vijeću Bihaća predao je inicijativu Enese Hrustanović da se JU Kulturni centar u Bihaću nazove po najpoznatijoj bihaćkoj glazbenici Donni Ares – Azri Kolaković, koja je svojim radom promovirala grad Bihać.

„Donna Ares, naša Azra Kolaković, primjer je velikog čovjeka, humanitarca, umjetnika i primjer kako svako od nas treba biti odan svojim idealima i snovima, kako treba voljeti cijeli svijet, ali nikada, baš nikada, ne zaboraviti rodni grad i ljude sa kojima odrastamo.

S obzirom na to da je Azra svojim radom doprinijela razvoju umjetnosti i bila i ostala bihaćki brend ovom inicijativom predlažemo da se Kulturni centar Bihać nazove JU Kulturni Centar „Dona Ares-Azra Kolaković“ Bihać.

Nakon što je iznenada oboljela od karcinoma, nije posustala i javno i transparentno se borila kako bi svima onima koji se nalaze u sličnoj situaciji dala podršku i nadu da će pobijediti, što je opet, dokaz koliko je željela pomagati drugima. U svojoj borbi protiv karcinoma napisala je i biografsku knjigu „Soba za nikoga“.

.

Ipak iako se borila svim snagama, preminula je 1.oktobra 2017. godine. Sahranjena je po njenoj želji na gradskom mezarju Humci u rodnom Bihaću.

Zbog svega navedenog obraćamo se Gradskom vijeću Bihaća da pokrene inicijativu da se Kulturni centar nazove Donna Ares kako bismo se odužili njenoj ljubavi i odanosti Bihaću, koju je svakodnevno pokazivala”, stoji, između ostalog, u Inicijativi koju je Klub vjećnika NES Bihać danas dostavio Gradskom vijeću Bihaća.

„Za ovu inicijativu imamo suglasnost porodice i podršku brojnih umjetnika i umjetničkih društava a sigurni smo da bi usvajanje ove inicijative podržali svi i građani Unsko-sanskog kantona, pogotovo Grada Bihaća.

Azra Kolaković je počela kao mlada pjevačica i izrasla u uspješnu svjetsku umjetnicu. Tokom svog rada nikada nije zaboravila odakle je, i gdje god, i kad god je stigla, promovirala je vrijednosti i ljepote ovog grada i i temperamenta našeg naroda.

Za razliku od većine onih koji kad uspiju zaborave porijeklo, Donna Ares, odnosno Azra se trudila svaku priliku iskoristiti da naglasi da je Bišćanka i da je na to jako ponosna.

Iako je osvojila svjetske scene živjela je i radila gotovo uvijek u Bihaću. Svakodnevno je pomagala mladim umjetnicima a na svaku se humanitarnu, odnosno dobrotvornu akciju prva odazvala, i najmanje što možemo da njoj u čast, kuću kulture u Gradu Bihaću nazovemo njenim imenom”, kazala je Enesa Hrustanović, koordinatorica žena GO NES BIH Bihać, koja je autor ove inicijative.

Donna Ares – Azra Kolaković , rođena je 1. januara 1977. u Bihaću. Muzikom se počela baviti još kao dijete. Njezina majka Ajka bila je profesorica klavira u Srednjoj umjetničkoj školi Nusret Keskin Braco, a njezin otac je bio nekadašnji pop-rock gitarist. Još kao mala djevojčica nastupila je na dječjem festivalu, a od svoje 14. godine nastupa s bihaćkom rock grupom “Camino Verde” u lokalnim diskotekama kao pjevačica. Sa šesnaest godina napisala je svoje prve tekstove i snimila prvu pjesmu. Završila je muzičku školu te je studirala engleski jezik i književnost.

1997. prvi put javno nastupa pod imenom “Donna Ares” na izboru za pjesmu Eurovizije na Dori, a iste godine ostvaruje veliki uspjeh sa svojom pjesmom “Kazna” na festivalu “Bihać ‘97”, koja je lansira visoko na sve top liste u BiH.

2005. doživljava ogroman uspjeh u Srbiji, gdje njena pjesma “To mi nije trebalo” doživljava svoj pravi vrhunac, te osvaja sve nagrade za apsolutni hit godine. Isto tako, nizom koncerata u Hrvatskoj i Europi, Donna osvaja tamošnju publiku. Potom njeni nastupi u Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji ostavljaju nezapamćeni uspjeh. Nakon toga izdaje još jednu “best of” kompilaciju.

Ova bosanskohercegovačka pjevačica,kompletna je umjetnica, izdala je velike hitove, albume i singlove. Važila za najtalentiraniju bosansku umjetnicu koja je pisala i glazbu i tekst za svoje pjesme.

Preminula u 40. godini života (1.10.2017.god.) nakon trogodišnje i teške borbe s opakom bolešću.

Podijeli ovaj članak