Počela manifestacija Ljutočka dolino nikad ne zaboravi 2023. (FOTO)

2 min. čitanja

Velikim školskim satom u petak, 09. juna, počela je ovogodišnja manifestacija „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi 2023.“. Jučer je na Demirovića brdo položeno cvijeće prvoj žrtvi 1992. godine u Ljutočkoj dolini.

Danas je nastavljena manifestacija u mjesnoj zajednici Orašac, gdje je održana promocija knjige „Ljutočka dolina, pandan mojoj ljubavi“ autora Samila Zulića. Nakon promocije, u Domu mjesne zajednice Orašac, održana je Akademija povodom dana sjećanja i historijski sat.

„Ovih dana obilježavamo tužne dane, junske dane u Ljutočkoj dolini. Prisjećajući se onih koji su dali ono najbitnije, svoje živote. Moramo se sjetiti onog što su nam ostavili u amanet. Prvo što moramo jeste da se sjećamo. Ne zbog onih koji su dali živote, jer oni će svoje mjesto kod Gospodara naći, moramo pamtiti zbog nas. Da se ne ponovi. Drugo što su nam ostavili u amanet, je nastavak borbe. Ovaj put znanjem i kompetencijom. Posebno je to obaveza nas izabranih zvaničnika“, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Ovom priliko gradonačelnik je pohvalio rad vijećnika iz ove mjesne zajednice koji se kroz projekte i njihovu implementaciju bor za bolje uslove za život u ovom dijelu Bihaća.

Čitajte u nastavku:

Prisutne je u ime Skupštine Unsko-sanskg kantona pozdravila i dopredsjedavajuća ovog zakonodavnog tijele Ines Delić.

Za danas je planiran i obilazak Jame Bezdana, šehidskog mezarja Duliba i obilazak i polaganje cvijeća na drugim šehidskim obilježjima.

Manifestacija se nastavlja u četvrtak, 15. juna, za kad je planiran obilazak i polaganje cvijeća mjesta stradanja Loskunski most, Ripač i Račić.

U nedjelju, 18. juna, održat će se Marš putem stradanja i spasa s početkom u 10:00 sati na relaciji Orašac – Radolje – Štrbački buk.

Manifestacija se završava u subotu, 24. juna, kad će se obilježiti Dan bataljona Ljutoč, za kad je planiran memorijalni maraton i malonogometni turnir. Polazak maratona je u 17:00 sati u Ripču, a malonogometni turnir će se održati na poligonu ispred OŠ Orašac.

(radiobihac.com)

Podijeli ovaj članak