Izbori u Crnoj Gori: Zatvorena biralilšta, prvi rezultati poslije 21 sat

3 min. čitanja

Građani Crne Gore glasali su danas na vanrednim parlamentarnim izborima. Birališta su zatvorena u 20 sati i čekaju se prvi rezultati o konačnoj izlaznosti. Prema projekcijama, prvi presjek stanja kada je u pitanju broj osvojenih glasova bit će napravljen poslije 21 sat, javlja Anadolija.

Građani Crne Gore danas su birali između 15 izbornih lista. Na izborima su učestvovale liste “Jasno je! – Bošnjačka stranka – mr Ervin Ibrahimović”, “HGI – Na pravoj strani svijeta!”, “Pravda za sve! – dr Vladimir Leposavić”. Na glasačkom listiću bile su i liste koalicije Socijalističke narodne partije i Demosa “Za tebe”, zatim koalicije koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, pod nazivom “Narodna koalicija – složno i tačka”.

Na šestom mjestu na glasačkom listiću nalazila se lista Albanska alijansa, koalicije koju čine Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, zatim lista “Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić”, lista “Pokret za promjene – Prvo Crna Gora – Nebojša Medojević – Reforme za spas zemlje”.

Lista “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!” je bila na devetom mjestu, a na desetom lista koalicije koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija – “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković”.

Lista “Evropa sad – Milojko Spajić” je na 11. mjestu na glasačkom listuću, slijedi “SDP – Za našu kuću”, a zatim lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata “Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!”.

Na 14. mjestu je lista koalicije Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije “Za budućnost Crne Gore”, a na 15. lista Albanskog foruma, koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca, pod nazivom “Albanski forum – Nik Gjeloshaj BESA za Evropski Razvoj”.

Današnji parlamentarni izbori su dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove nezavisnosti.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 542.154 građanima. Ukupno je bilo otvoreno 1.162 biračka mjesta.

Podijeli ovaj članak