Onkolog Behrudin Kudić iz KB dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću: Rak boli tek u kasnom stadiju

3 min. čitanja

Broj oboljelih od karcinoma na području Unsko – sanskog kantona je u porastu, a naročito zabrinjava da karcinom ne bira godine, i sve je više mladih koji se bore sa ovom zloćudnom bolesti. Kazao je ovo za naš Radio onkolog u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, doktor Behrudin Kudić, piše RVK.

Prema riječima dr. Kudića najučestalije vrste raka kod građana Unsko-sanskog kantona, odnosno kod žena su karcinomi pluća, dojke i debelog crijeva, te ginekološki karcinomi. I kod muškaraca karcinomi pluća su naučestaliji, kao i karcinomi debelog crijeva i prostate. Simptomi raka se razlikuju ovisno o kojem je specifičnom tipu raka riječ, iako postoje i neki generalni simptomi koji se mogu pojaviti u više tipova, kao što su umor, nagli gubitak tjelesne težine i povišena temperatura. Naš sagovornik kaže da karcinom najčešće u početnoj fazi ne daje nikakve simptome, ne boli, a što je i najveći dijagnostički izazov u ranom otkrivanju ove bolesti.

Dr. Kudić kaže da uspješnost u liječenju ovisi o vrsti i stadiju karcinoma. Otkrivanje karcinoma u početnom stadiju daje veće šanse za izliječenje, odnosno za duži život. U njegovom ranom otkrivanju najvažniju ulogu imaju skrining, odnosno redovni pregledi, između ostalih okultni pregledi na krvarenje kod karcinoma debelog crijeva, te pregledi dojki, ultrazvuk i mamografija, ističe dr. Kudić. Dodaje da ima i onih karcinoma koji se i pored skrining testova i pregleda i ostale dijagnostike teško otkrivaju. Među njima su karcinomi pluća i pankreasa, te mozga koji se i najteže liječe.

Iako je karcinom teška bolest, i dijagnoza je šok za pacijenta, on nije kraj, ističe dr. Kudić. Osim ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja podrška oboljelom, naročito psihološka podrška porodice i stručnih osoba je jako važna.

Genetika na prvom mjestu, pušenje, alkohol, nezdrava prehrana, te slaba fizička aktivnosti igraju ulogu kod pojave karcinoma. Prema riječima dr. Kudića, uslovi liječenja u Kantonalnoj bolnici su zadovoljavajući, međutim problem predstavlja nedostupnosti određenih lijekova koji su jako skupi.

Svake godine 04. februara obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka kako bi se podigla svijest građana o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove zloćudne bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije rak je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, odgovoran je za oko 18 miliona novih slučajeva oboljelih i 9,6 miliona smrtnih slučajeva. U svijetu jedna od šest osoba umire od posljedica raka, pri čemu se oko 70% smrtnih slučajeva od raka javlja u zemljama sa niskim ili srednjim stopama dohotka, gdje često pristup ustanovama koje se bave oboljelima od raka nije uvijek dostupan. Prema podacima Udruženja za pomoć oboljelim od karcinoma „Sutra je novi dan“ na području kladuške općine ima oko 300 oboljelih od karcinoma, a samo u 2022. godini novootkrivena su 73 karcinoma.

Podijeli ovaj članak