(NE)transparentna vlast u Bihaću? Hoće li nakon 100 dana vladavine gradonačelnik Sedić promijeniti zatečenu praksu?

4 min. čitanja

U ponedjeljak iza nas, 12. juna, gradonačelnik Sedić je napunio prvih 100 dana na mjestu gradonačelnika.

Ovaj put nećemo analizirati rad u prvih 100 dana, s obzirom da se radilo o izvanrednim izborima, preuzetoj dužnosti u sredini mandata, već usvojenim dokumentima, onim najznačajnijim.

Ono što se dogodilo, a najzapaženije je odgovor na pitanje vijećnika Fatkić Hasana, koji je na prošloj sjednici vijeća predočio odgovor službe za finansije, a koji se odnosi na sva dugovanja Grada Bihaća, zatečeno stanje 2016. godine od strane bivšeg gradonačelnika Fazlića, što je u značajnoj mjeri pokazalo o kakvoj propagandi i velikim lažima se radilo kada su se spominjala dugovanja na desetine miliona konvertibilnih maraka.

U prilogu možete pogledati osvrt vijećnika Fatkić Hasana na odgovor koji je dobio. Teško je za očekivati da je odgovor poslan bez znanja i saglasnosti gradonačelnika Sedića, što je veoma pozitivan događaj kada je riječ o transparentnosti u onom najznačajnijem, finansijskom dijelu.

Možda vas zanima:

Ono što vijećnici od vremena COVID-a ne mogu saznati je način na koji su utrošena sredstva za vaučere iako su mnogi vijećnici postavili isto pitanje, način trošenja tih sredstava ostao je tajan.

Danas, 15. juna je održana 34. sjednica Gradskog vijeća gdje smo mogli primijetiti da pojedini vijećnici negoduju kada je riječ o još jednom netransparentnom trošenju sredstava. Naime, na pitanje vijećnika Adnana Lipovače zaštu mu JU Centar za socijalni rad nije dostavio spisak onih kojima su doznačena sredstva jednokratne pomoći, dobio je odgovor da spisak ne može biti dostavljen jer to onemogućava Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Shodno finansijskom planu ove Javne ustanove sredstva za jednokratnu pomoć iznose:

– Jednokratne pomoći (Grad Bihać) 50.000 KM (isti kao i 2022. godine)
– Jednokratne pomoći penzionerima sa minimalnim penziom za nabavku ogrijeva – 20.000 KM ( kao 2022. godine)
– Jednokratne pomoći – sredstva Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK-a – 6.000 KM ( kao 2022. godine)
– Jednokratne pomoći-iz donacija pravnim licima – 4.000 KM (kao i 2022. godine)
– Jednokratne pomoći -iz donacija fizičkih lica – 1.000 KM (kao 2022. godine)

Ukupno u 2022. i 2023. godini sredstva za jednokratnu pomoć iznosila su 162.000 KM, a vijećnici ne mogu znati kome su ista isplaćena?

Ono što ćemo objaviti u nastavku je odgovor na pitanje da li su ti podaci doista zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka je spisak korisnika jednokratne novčane pomoći za rješavanje socijalnih potreba- Komisija 08.06.2023. godine dostpan na linku – OVDJE.

Koji je samo jedan od niza primjera, da ime i prezime nije lični podatak, te argument da iz tih razloga vijećnici ne mogu znati koliko građana i kojim imenima i prezimenima je u dvije godine planirana i doznačena jednokratna pomoć u iznosu od 162.000 KM nikako nije opravdan.

Za očekivati je da je odgovor službe za finansije početak otvaranja i transparetniji rad  Gradske uprave, Javnih ustanova, Javnih preduzeća, a što je najveća zasluga gradonačelnika Sedića u proteklih 100 dana. S oobzirom na njegovu struku i znanje u oblasti prava, za očekivati je da će pozvati pojedine direktore na čitanje i poznavanje Zakona koje konzumiraju i na koje se pozivaju kada postupaju u radu.

Podijeli ovaj članak