Deljković pozivao građane da izađu na referendum i glasaju za opoziv Hadžibajrića

4 min. čitanja

Nakon što je Općinsko vijeće Općine Stari Grad Sarajevo prije nekoliko dana usvojilo Odluku o pokretanju opoziva načelnika Ibrahima Hadžibajrića, odmah su počele opstrukcije pojedinih uposlenika mjesnih zajednica.

Pokušaj blokade

Ukoliko prođe opoziv, trojka će predložiti svog kandidata za načelnika, a po kuloarima se priča da bi to mogao biti Irfan Čengić, kojeg podržava i Vedad Deljković

Naime, iz stranke Narod i pravda Stari Grad tvrde da ih posljednjih dana kontaktiraju brojni građani jer ih pojedini sekretari mjesnih zajednica obilaze i ubjeđuju da ne trebaju podržati opoziv načelnika.

– Sekretari mjesnih zajednica su državni namještenici i jasno im je definiran opis poslova i jasno utvrđene nadležnosti. Sigurno je da se tu ne smije nalaziti političko lobiranje, a pogotovo zato što su kao uposlenici Općine Stari Grad upoznati sa situacijom u Općini i činjenicom da zahvaljujući uhapšenom menadžmentu, Općina Stari Grad, žargonski rečeno, trenutno diše na slamku. Poražavajuće je da su pojedinci ovakvim djelovanjem praktično saučesnici u pokušaju potpune blokade Općine, tvrde iz ove stranke.

VEZANI TEKST

Emir Bićo, predsjednik Naroda i pravde Stari Grad, za Oslobođenje kaže da umjesto što zloupotrebljavaju svoju poziciju i dovode građane u zabludu, “trebali bi tim istim građanima objasniti šta su stvarni razlozi ove neviđene situacije u kojoj smo se svi skupa našli”.

– Pitanje je ko daje takve instrukcije pojedinim sekretarima? Ko ih navodi da grubo vrše zloupotrebu položaja? Ko želi Općinu u blokadi? Mi, naravno, znamo i ko su ti sekretari i ko ih instruira. Sve to dokumentujemo i sasvim sigurno ćemo učiniti sve da se pred nadležnim institucijama preispita zloupotreba položaja i svaka druga odgovornost. Naravno da ćemo se potruditi i da građanima objasnimo nužnost opoziva načelnika, kao i posljedice blokade institucije, ističe on i dodaje da Vijeće, uposlenici i građani Starog Grada žele funkcionalnu, zdravu, stabilnu i jaku Općinu Stari Grad.

– I sasvim sigurno nas u našoj opredijeljenosti neće ni omesti, a pogotovo nas neće spriječiti interesno povezani pojedinci, tvrdi on.

Vijećnik Vedad Deljković (bivši član SDA) kaže da i on ima informacije kako neki sekretari raznim pričama i ubjeđivanjima građana u “pogrešnost opoziva” zloupotrebljavaju položaj.

– Oni su namještenici u službi Općine, a ne pojedinaca i partija. Prema mojim saznanjima, takve situacije su zabilježene u tri-četiri mjesne zajednice, a jedna od njih je MZ Medrese. To su informacije ljudi s terena. Nadamo se da će nakon ovog reagovanja vršiteljica dužnosti u Općini Stari Grad upozoriti sekretare da se ovo ne smije dešavati i da stanovnici ove općine mogu izaći i reći svoje mišljenje o aktuelnom načelniku 23. jula. Pozivam građane da izađu i odluče se za opoziv. CIK će u roku od 60 dana organizovati prijevremene izbore za načelnika, istakao je Deljković.

Organizovani kriminal

Inače, Tužilaštvo KS-a Hadžibajrića tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara. Između ostalog, tereti se da je nezakonito izdavao u zakup parking prostore u ovoj općini za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka. Jedan je dat na upravljanje Admiru Arnautoviću Šmrku, a dva izvjesnom Elmedinu Karišiku. Hadžibajriću je prije nekoliko dana produžen pritvor za dva mjeseca.

Podijeli ovaj članak