Načelnik Bužima stranačkom kolegi dodijelio posao vrijedan 600 hiljada KM (FOTO)

3 min. čitanja

Podsjetimo, vlasnik firme Kov-grad je Safet Kovačević, član Glavnog odbora SDA BiH, potpredsjednik Kantonalnog Izvršnog odbora SDA USK-a, predsjednik Izbornog štaba SDA Bužim i novoizabrani poslanik u Federalnom parlamentu

U Općini Bužim ne vide ništa sporno u činjenici da firma u vlasništvu stranačkog kolege načelnika Mersudina Nanića dobija unosne poslove pa su tako novi posao vrijedan 600 hiljada maraka dodijelili firmi Safeta Kovačevića, visokopozicioniranog kadra SDA i novoizabranog federalnog zastupnika, piše Žurnal.

Krajem septembra Općina Bužim pokrenula je postupak javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji objekta Muzeja 505 viteške brigade. Bez obzira što je deset ponuđača preuzelo tendersku dokumentaciju sa portala javnih nabavki, na tender je pristigla samo jedna ponuda.

„Prihvata se preporuka Komisije za javne nabavke Izvođenje radova na izgradnji objekta Muzeja 505 viteške brigade i dodjeljuje ponuđaču Kov-grad Bužim za ponuđenu cijenu od 549.862 KM bez PDV-a, ukupno 643.338 KM sa PDV-om kao najbolje ocijenjenom ponuđaču“, navedeno je u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Podsjetimo, vlasnik firme Kov-grad je Safet Kovačević, član Glavnog odbora SDA BiH, potpredsjednik Kantonalnog Izvršnog odbora SDA USK-a, predsjednik Izbornog štaba SDA Bužim i novoizabrani poslanik u Federalnom parlamentu.

Safet Kovačević i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić na predizbornom skupu SDA

Prilikom potpisivanja ugovora za ovaj posao iz Općine Bužim su saopćili da je “glavni izvedbeni projekat poklon projektantske kuće “Saraj inžinjering”, našeg počasnog građanina Nedžada Brankovića”.

Podsjetit ćemo javnost da je početkom 2020. godine bivši federalni premijer Nedžad Branković tvrdio da je prodao firmu kako ne bi bio u sukobu interesa za imenovanje na mjesto zamjenika ministra saobraćaja i veza BiH.

Zvanično, u sudskom registru vlasništvo nad firmom upisano je na dugogodišnjeg direktora Saraj inžinjeringa Mustafu Musabegovića i Azura Koševića. Podsjetimo javnost da je Mustafa Musabegović kao odgovorno lice „Saraj inženjering“ 2018. godine bio predmetom istrage u predmetu “Zadruga” zbog pranja novca i utaje poreza.

Počasni građanin Općine Bužim Nedžad Branković i ranije je pravio projekte za ovu Općinu, a njegov stranački kolega Safet Kovačević sa svojom firmom Kov-grad gradio.

Podsjetit ćemo da je idejno rješenje za Trg „Alija Izetbegović“ u Bužimu uradio Branković. Posao izgradnje Trga i kružnog toka vrijedan 1,7 miliona maraka radila je firma Kov-grad.

Od početka godine Općina Bužim sa firmom Kov-grad iz Bužima potpisala je ugovore vrijedne više od miliona maraka. Na svim tenderima ova firma bila je jedini ponuđač.

Prema podacima sa portala javnih nabavki BiH, od marta 2015. godine do polovine juna ove godine firma Kov-grad Bužim od javnih preduzeća i institucija dobila je poslove vrijedne 45,9 miliona maraka.

Podijeli ovaj članak