Na čelu Kantona bio 5 godina i 2 mjeseca: Mogu li građani biti zadovoljni mandatom Mustafe Ružnića(2018-2023)

5 min. čitanja

Mustafa Ružnić smijenjen je sa pozicije premijera Unsko-sanskog kantona u utorak 5. decembra.

Na čelu izvršne vlasti proveo je više od pet godina te se najviše zadržao na toj poziciji od osnivanja Unsko-sanskog kantona. Ukupno tri mandata na čelu Vlade Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić održao je skoro 500. sjednica Vlade. 

Većina ministarstava danas ima duplo veće budžete nego što su imali 2018. godine. Neki budžeti su rasli i mnogo više. Budžet Ministarstva za pitanja boraca i RVI je uvećan za 250% a budžet Ministarstva privrede USK za preko 500%. Plate zaposlenih na budžetu, počev od policijskih službenika, profesora i nastavnika, uprave, zaposlenih u kulturnim ustanovama veće su između 25 i 30%. Ostala primanja sa budžeta koja nemaju karakter plaće u posljednjih 5 godina, a koja tretiraju regrese, tople obroke, prevoze s posla i na posao, isplaćivana su redovno što prije nije bio slučaj.

Najveća izdvajanja u ovom mandatnom periodu bila su za borce, sport, privredu i poljoprivredu i najveća su od svih kantona. Također Unsko-sanski kanton ima jednu od najvećih osnovica kada su u pitanju zaposleni na budžetu (370).

Ove godine samo za neprofitne organizacije (NVO) Vlada USK izdvojila je 500 hiljada maraka.

5. decembra na ime duga nezaposlenim porodiljama, Ružnić je isplatio milion maraka.Također, uposleni u upravi dobili su ovaj mjesec platu 5-tog u mjesecu, što je prvi put u posljednjih 15-tak godina.

Poređenja radi Budžet Kantona za 2018. godinu iznosio je 220 miliona maraka. Budžet za 2023. godinu usvojen je u iznosu od 340 miliona maraka, dok projekcije za narednu  godinu trenutno iznose skoro 400 miliona maraka.Od oktobra 2018. godine kada je imenovan za prvog čovjeka Unsko-sanskog kantona, Ružnić je prošao turbulentna vremena, počev od migrantske krize, Covida19, štrajka Sindikata, zemljotresa koji je skoro pa srušio Dom zdravlja Bihać itd. Vlada Kantona izdvojila je sredstva za nesmetan rad Doma zdravlja Bihać, te kroz razne Programe utroška izdvojila dodatna 2 miliona maraka za izgradnju nove zgrade ove zdravstvene ustanove. Iako se još uvijek Dom zdravlja ne gradi i nema građevinske dozvole, za to je odgovorna uprava Doma zdravlja koju su u prethodnih 5 godina predvodili SDA i SDP Bihać.

U trenutku eskalacije migrantske krize u Krajini, tadašnji premijer Ružnić odlučio se suprostaviti  državnim vlastima, šefu Delegacije EU u BiH, Službi za poslove sa strancima i različitim policijskim agencijama u državi. Uz podršku nekolicine, a poslije zajedno sa stotinama građana Bihaća, uspio je spriječiti dolazak migranata u “Biru” što će se kasnije pokazati kao jedan od najvažnijih poteza od početka migrantske krize u Krajini.

Ispostaviće se tad, da je uz profesora Seja Ramića i  današnjeg aktuelnog ministra policije Adnana Habibije, Mustafa Ružnić bio jedan od rijetkih političara koji je stao uz narod i zaustavio dolazak migranata u Bihać.

Jedan od najvećih tereta sa kojim se suočavala vlada USK na čelu sa Mustafom Ružnićem su enormna zaduženja i krediti koji su dolazili na naplatu. Iako je institucija revizije jasno dala do znanja da prethodne vlade nisu vraćale kreditne obaveze, te da su iste kroz budžet kantona prenosile iz dugoročnih u kratkoročna potraživanja, prikazujući finansijsko stanje budžeta nerealnim, Vlada USK je u periodu od oktobra 2018. do kraja 2022. platila kreditnih obaveza u ukupnom iznosu od 27.296.133,42 KM. Bez obzira na sve probleme sa kojima se kanton sučavao, Vlada USK u periodu od 2019. do 2023. godine nije imala novih kreditnih zaduženja.

Zbog premijerske pozicije, Ružnić je napustio mandat zastupnika u Skupštini USK gdje je izabran u oktobru 2022. godine.

Inače, Ružnić je na opštim izborima 2022. godine imao daleko najviše pojedinačnih glasova (14 224) kada je u pitanju Skupština USK i najzaslužniji je što je tada njegova stranka (NES) došla do 8 zastupničkih mjesta u Skupštini. Nakon ove pozicije, Ružnić će se vratiti u JU Služba za zapošljavanje gdje je i obavljao rukovodeće pozicije prije nego li je izabran za prvog čovjeka Kantona 2018-te godine.

Kako je izjavila i većina zastupnika u Skupštini USK prilikom razrješenja, Ružnić je bio neko ko je građanima i uposlenima na budžetu USK bio na raspolaganju 24 sata. Zbog napuštanja zastupnika iz Kluba NES-a i to Hajrudina Halilovića i Agana Bunića, kapacitet NES-a je oslabljen u Skupštini te je prema tome i SDA sada dobila premijera također iz Cazina, Nijaza Hušića.

Podijeli ovaj članak