Mustafa Ružnić: “Znam da je ta smjena najbolje po mene. Ovo je jedna vrsta izdaje, a na izdaju se odgovara odmazdom”

5 min. čitanja

Mustafa Ružnić, bivši premijer USK-a bio je današnji gost u programu televizije Hayat gdje je govorio o problemima koji su doveli do raskida koalicije sa SDA i pada Vlade USK.

Što se tiče rekonstrukcije Vlade USK-a, te imenovanju nove u kojoj nema mjesta za NES, Ružnić kaže da se osjeća kao Krajišnik.

“Znam da je ta smjena najbolje po mene. Možemo reći da nakon dugog perioda političke nestabilnosti, imali smo kontinuitet od pet i po godina gdje sam bio na čelu Vlade. Iznijeli smo najteži teret po pitanju Krajine. Dolazimo u postizborni period kada imamo nametnute Vlade, suspenziju Ustava, teške udare Dodika i Čovića. Krajina je poslala poruku poltičke stabilnosti i poruku da dok smo mi budni, čvrsti i stabilni, mirno spavaj Bosno i Hercegovino. I to je iznenadilo sve građane BiH.

 

SDA nas je nekada znala ostaviti na tom putu. U zgradi Predsjednišva su predsjednici stranaka potpisali sporazum na četiri godine, pružili ruke i poslali poruku cijeloj BiH. Krećemo s radom istim tempom kao i ranije. Radili smo do momenta dok ne dolazi do prve fakture koju je SDA tražila, a to je manjak pozicija i zahtjev da se određene pozicije isporuče, savjetničke pozicije, pozicije pomoćnika i slično. Mi smo na taj način ispoštovali svog partnera.

 

Međutim, dešava se druga faktura, a to je gdje su lokalni moćnici SDA zajedno sa Bajramovićem, ratnim profiterima, ‘vjetrovima’ iz Sanskog Mosta, Bužima sebe i svoj lični interes stavili ispred. I to je bio cilj prema kojem se išlo.

Predsjednik Izetbegović je sam rekao, zajedno sa potpredsjednicima da se tako nešto ne može desiti. Po ko zna koji put, SDA ostavlja partnere, pušta ruku i sporazum od četiri godine čini ništavnim, vrši prevare partnera. Da je Izetbegović htio zaustaviti taj dio, pet zastupnika sigurno ne bi glasalo za smjenu.

 

Bacili su sjenu na priču o Trojki kao izdajnicima. U HNK-a su na sličan način ostavili DF, pa onda NES. Sav teret koji je tom kantonu pravio HDZ, prihvatili su na svoja pleća i završili prvo Mostar, a onda su krenuli prema USK.

Poruka svega toga je da SDA okreće svoj kurs, ide u pravcu popuštanja, ostavlja NES, DF i SBiH kada je u pitanju država i njene institucije. Okreću se pravcu da sutra isporuče izborni zakon, jer stranci nisu zadovoljni Trojkom i znaju stranci da Trojka u ovom kapacitetu zajedno sa HDZ-om ne može isporučiti izborni zakon i to će uraditi zajedno sa SDA i SDA postaje sastavni dio tog tima”, kazao je Ružnić.

Osvrćući se na tvrdnje da Izetbegović nije bio za smjenu Vlade USK-a, Ružnić navodi je predsjednik SDA vrlo lako mogao zaustaviti smjenu.

“Pet zastupnika se ne bi upustilo u ovaj dil da Izetbegović nije dao zeleno svjetlo i to je od njega došlo. To pismo je potvrdilo ono što smo mi očekivali, odnosno da će on izvarati blok ‘Četvorke’ koju je SDA zagovarala. Takvu sam poruku dobio i od kantonalnih zastupnika dok sam bio u Briselu. Rekli su mi da su dobili zeleno svjetlo od predsjednika Izetbegovića da to ide u tom pravcu. Nije ovdje niko izbačen iz vlasti, nego je SDA sama sebe izbacila iz priče o državi, političkoj stabilnosti kod svog najvećeg dijela biračkog tijela”, poručio je Ružnić.

Komentarišući principijelnost, Ružnić smatra kako bi, ako već nije bio za smjenu Vlade, Izetbegović trebao izbaciti zastupnike koji su glasali za.

“Novoj Vladi želim puno sreće u radu i da nastave istim tempom kao što smo mi išli. Trebaju završiti stvari koje smo mi radili, počevši od budžeta, policijskih službenika, poljoprivrednika i da ne naruše finansijsku stabilnost, jer smo iz deficita prešli u suficit. USK smo vratili na mjesto gdje i pripada. Imamo najveća izdanja za poljoprivredu, najviše od svih kantona u Federaciji”, otkrio je Ružnić.

Dodaje kako je ovo što je učinjeno NES-u jedna vrsta izdaje.

“Ovo je jedna vrsta izdaje, a na izdaju se odgovara odmazdom”, zaključio je Ružnić.

Podijeli ovaj članak