Hrvatski šef diplomatije: BiH treba biti nagrađena zbog proevropskih političara

4 min. čitanja
21.11.2023., Zagreb - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman dao je izjavu za medije. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Iako proširenje, o čemu će u utorak razgovarati ministri za evropske poslove, nije bilo u ponedjeljak na dnevnom redu, ministar Grlić Radman je rekao da je u svojoj intervenciji kada je govorio o pomoći Ukrajini, snažno podržao Bosnu i Hercegovinu

Ostavljanje Bosne i Hercegovine sa strane u evropskim integracijama obeshrabrilo bi proevropske lidere u toj zemlji i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji žela da BiH potpadne pod utjecaj onih koji nemaju isti program kao Evropa, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Treba ohrabriti proeuropske političare da nastave s reformama i sigurno je da bi ostavljanje BiH sa strane njih obeshrabrilo i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji smatraju da zemlja treba pasti pod utjecaj onih koji nemaju istu agenda kao Europa”, rekao je Grlić Radman nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.
Nagraditi BiH

Ministri vanjskih poslova razgovarali su u ponedjeljak u Briselu o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o stanju u Izraelu, Pojasu Gaze i regiji te razmijenili mišljenja o stanju u Sahelu i vanjskoj dimenziji gospodarske sigurnosti.
SAD uvele nove sankcije Diani Kajmaković i Osmanu i Ameli Mehmedagić

Iako proširenje, o čemu će u utorak razgovarati ministri za evropske poslove, nije bilo u ponedjeljak na dnevnom redu, ministar Grlić Radman je rekao da je u svojoj intervenciji kada je govorio o pomoći Ukrajini, snažno podržao Bosnu i Hercegovinu.

“U okviru rasprave o Ukrajini, kada se govorilo o podršci toj zemlji za otvaranje pristupnih pregovora, ja sam rekao da se Hrvatska snažno zauzima za početak pregovora s Ukrajinom, Moldavijom, ali i s Bosnom i Hercegovinom, jer ona treba biti nagrađena zbog proevropskih političara”, rekao je Grlić Radman.
Sattler u Mostaru: EU nema plan B za BiH. Ova sedmica će biti veoma važna

Dodao je da samo otvaranje pristupnih pregovora s te tri zemlje ne bi značilo da bi one vrlo brzo postale članicama, nego da bi one tijekom toga procesa ispunjavale potrebne kriterije.

“Ako one bude ostavljene izvan pristupnog procesa, to neke treće zemlje mogu shvatiti kao slabost EU-a”, kaže Grlić Radman.
Danas o proširenju

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove država članica, u utorak će razgovarati o pitanju proširenja. Ukrajina i Moldavija imaju potporu većine zemalja, ali se Mađarska protivi otvaranju pregovora s Ukrajinom.

Što se tiče BiH, ona također ima potporu dijela zemalja članica, ali nema suglasnosti koja je potrebna za odluku.
Grlić Radman: Otvaranje pregovora BiH i EU do kraja ove ili početkom iduće godine

hrvatski ministar
Grlić Radman: Otvaranje pregovora BiH i EU do kraja ove ili početkom iduće godine

Očekuje se da će Vijeće za opće poslove “primiti na znanje” preporuke Evropske komisije da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom, dok je BiH dobila uslovnu preporuku.

To “primanje na znanje” znači da će odluka biti prepuštena čelnicima država članica koji se sastaju u četvrtak i petak na samitu u Briselu. Ishod toga samita po pitanju proširenja je krajnje neizvjestan i puno ovisi od toga kako će se postaviti mađarski premijer Viktor Orban koji je više puta zaprijetio vetom na početak pregovora s Ukrajinom kao i na paket finansijske pomoći toj zemlji, podsjeća Hina.

 

Izvor: fokus.ba

Podijeli ovaj članak