– Nacionalni park Una ove je godine posjetilo 128 hiljada turista, što je rekordna brojka. To je samo još jedan u nizu pokazatelja kako je upravo Nacionalni park generator razvoja turističko-ugostiteljske privrede u Unsko-sanskom kantonu. Podsjetit ću, 2011. godine kada smo i osnovani, imali smo oko 2.500 evidentiranih posjeta. Na tom početku, Bihać je imao samo četiri hotela, dok danas ima 41 veći smještajni kapacitet i više od 500 smještajnih jedinica koje se reklamiraju na internetu – kazao je Mulić.

Ovakvi rezultati i uspjesi, kako se naglasio, uslovljeni su planskim radom, značajnim ulaganjima i bezrezervnom podrškom osnivača.

– Ponosni smo prvenstveno na naš rad, ali i itekako zadovoljni podrškom našeg osnivača Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Priča se definitivno bez njih ne bi odvijala u ovom smjeru. Moramo napomenuti i angažman brojnih partnera iz nevladinog i privrednog sektora, akademske zajednice, ali i pojedinaca koji daju ogroman doprinos razvoju našeg nacionalnog parka – dodao je Mulić.

 

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj turističkoj Una regati nastupilo je više od hiljadu učesnika iz nekoliko evropskih i svjetskih zemalja. Uspješno su završene brojne ekološke akcije, kao i mnoge aktivnosti oko izrade novog četvorogodišnjeg Plana upravljanja.

Potvrda o prepoznatljivosti i atraktivnosti lokacije stigla je i iz Holivuda, s obzirom da su se na Štrbačkom buku snimale završne sekvence visokobudžetnog filma Divlja rijeka 2.

Ponovljeno je kako je jedini nacionalni park u Federaciji BiH ipak i dalje u početnoj-razvojnoj fazi, te da je za ostvarenje ogromnog potencijala neophodan ozbiljan rad i angažman u narednom periodu. Spomenuti su i neki od ciljeva, poput stvaranja preduvjeta za brzo dostizanje godišnje brojke od 200 hiljada posjetilaca.