Mještani Gornjeg Kamengrada neće novi kop uglja: „To su se kuće lomile, mezarje izbacilo kosti…” (VIDEO)

2 min. čitanja

Desetak kilometara od Sanskog Mosta nalazi se selo Gornji Kamengrad. Mještani od polovine novembra iskazuju svoje nezadovoljstvo i svakodnevno stražare zbog najave firme „Lager“ da bi u tom naselju mogli otvoriti novi površinski kop iz kojeg bi eksploatisali ugalj.

Prethodni kop je zatvoren osamdesetih godina jer je tad izazvao klizište. Upravo zbog toga, mještani i strahuju.

„To su se kuće lomile, mezarje izbacilo kosti… Sve je to izmješteno odavde – znači, sad nam treba to ponovo?“, pita Dursum Burnić, mještanin Gornjeg Kamengrada i bivši uposlenik rudnika.

Mještani svakodnevno stražare i blokiraju put do nekadašnjeg rudnika uglja želeći spriječiti kamione firme „Lager“ da dođe do nekadašnjeg kopa.

„Put je slobodan za sve – hitna kola, vatrogasce, za sve – osim mašina firme Lager“, poručuje Huse Pašić, mještanin Gornjeg Kamengrada.

Kompanija „Lager“ na ovom području radi godinama, a nedavno su održali sastanak sa predstavnicima Općine.

„Kop Orišlje je u sklopu našeg koncesionog polja i eksploatacionog polja i u sklopu naše obaveze koju smo preuzeli tim ugovorom, kao i samim zakonom o koncesijama da se vrši eksploatacija. Obećali smo mještanima, kao što je zaključak bio, da neće biti niti je bilo nasilnog ulaska nego da bude sve u skladu sa zakonom“, ističe Dragan Stipić, direktor kompanije Lager.

Admir Velić mještanin je Gornji Kamengrad i vijećnik SDA u OV Sanski Most: „Ja sam bio jedan od prisutnih na sastanku s direktorom Lagera i nije on nama ništa obećao – on samo priča o svojim milionima i ulaganjima u ovom kraju za neku ekonomsku dobit. Narod otišao i škola nam zatvorena i eto te ekonomske dobiti“.

Kroz Sanski Most svakodnevno prolazi veliki broj kamiona natovarenih ugljem. Upravo zato građani ne žele odustati od svoje borbe protiv izgradnje novog površinskog kopa u blizini njihovih kuća.

federalna.ba

Podijeli ovaj članak