Konstituisana Skupština USK, Mustafa Ružnić najavljuje: ‘Ostat ću premijer’

3 min. čitanja

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je svih 30 mandata, a Mustafa Ružnić najavljuje da će ostati premijer.

U narednom četvorogodišnjem sazivu participirati predstavnici devet političkih stranaka.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Narodni evropski savez (NES) na općim izborima osvojili su po osam mandata.

SDP, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) i Demokratska fronta (DF) imat će po tri zastupnika. Narod i pravda (NiP) dva, dok će Stranka za BiH (SBiH), Laburistička stranka i Naša stranka u radu kantonalne skupštine učestvovati sa po jednim predstavnikom.

Izabranim političkim predstavnicima u Skupštini USK, mandate je zvanično dodijelio predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.

“Naravno da smo zadovoljni, s obzirom da je konstituirajuća sjednica Skupštine USK-a sazvana u zakonskim, odnosno ustavnim rokovima. Ovo je inače treći kanton u kojem je sazvana konstituirajuća sjednica. Najvažnije je sada da se izaberu delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i zaista se nadam da će svi kantoni to ispoštovati do drugog decembra najkasnije”, izjavio je Arnautović.

Konstituirajuća sjednica je nakon dodjele mandata prekinuta, a nastavak se očekuje po postizanju političkog dogovora o formiranju vlasti.

“Centralna izborna komisija je odredila rokove za izbor delegata u Dom naroda. Prvi preduvjet je konstituisanje klubova konstitutivnih naroda. Vrlo brzo očekujem postizanje političkog dogovora i ja ću odmah čim neki od klubova iskaže želju, sazvati Klub naroda. Vjerujem da će to biti kroz desetak dana. S obzirom na to da postoji mogućnost da jedan ili dva zastupnika odustanu od mandata, mislim da će upravo taj period biti dovoljan za zamjenu mandata kroz proceduru Centralne izborne komisije”, naveo je zastupnik Stranke za BiH i dopredsjedavajući Skupštine iz prethodnog mandata Nisvet Jusić.

Mustafa Ružnić: Ostat ću premijer

Brzo postizanje političkog dogovora o formiranju vlasti i ostanak na premijerskoj poziciji najavio je aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić (NES).

“Vrlo brzo ćete o svemu biti obaviješteni, međutim ja ću kao što sam i najavio zadržati poziciju premijera, te vratiti skupštinski mandat”, riječi su još uvijek aktuelnog premijera Ružnića.

Iz Stranke demokratske akcije, čija je kandidatska lista za Skupštinu USK na prethodnim općim izborima dobila najviše glasova, rečeno je kako su pregovori u toku, te da će oni vjerovatno u mnogome zavisiti i od ishoda dogovora stranačkih centrala u Sarajevu.

FENA

Podijeli ovaj članak